Rogán: Megkapjuk az EU-tól a 150 milliárdot

2012.06.22. 13:36

A munka világát érintő jelentős és pozitív változásokat "rendelt meg" a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja a kormányzattól a költségvetés és az adótörvények kapcsán, jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatón.

A tájékoztató elején a frakcióvezető elmondta, pénteken az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) Magyarország számára kedvező döntés hoz Brüsszelben, és várhatóan lezárul a strukturális alapok felhasználásával kapcsolatos vita, feloldják a strukturális alapok zárolását, így meg fog szűnni a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás.

"Ez egy öröksége volt a mostani kormánynak" – mondta, mert az előző kormányok az általuk tett ígéreteket, azaz a költségvetési deficit csökkentését, a hiány mérséklését és az államadósság leszorítását nem tudták valóra váltani. Most, a nemzetközi egyezményekkel kapcsolatos viták lezárása korszakváltás is egyben, tette hozzá.

Kérések a kormányhoz

Ezután Rogán azt mondta, a frakció bár elfogadja a költségvetés sarokszámait, de „megrendelést” tesznek a kormány irányába, amelyben azt várják, hogy a munkahelyek védelme és a munkahelyteremtés legyen az elsődleges a 2013-as költségvetésben és az adótörvényekben.

A javaslatcsomag első pontjaként a frakcióvezető kiemelte, a képviselőcsoport védeni akar minden 55 év feletti, 25 év alatti, valamint a képzettséget nem igénylő munkakörben dolgozót. Azt várják, hogy olyan elképzelést dolgozzon ki a kormány, hogy amely vállalkozások ilyen munkavállalókat foglalkoztatnak, jelentős tehercsökkentést kapjanak.

A második pont az önfoglalkoztatókat érinti, akiknél azt várják el, hogy „végtelenül egyszerűsítsék le” az adózást, és csökkentsék ezen vállalkozások működésével kapcsolatos terheket. Rogán mint hozzátette, Magyarországon mintegy 410 ezer, ötmillió forint alatti bevételt elérő önmagát foglalkoztató mikrovállalkozás van. Azoknál a kisvállalkozásoknál pedig ahol 3-25 főt foglalkoztatnak – ez a teljes magán munkavállalói kör közel harmadát, 6-700 ezer főt jelent –, a frakció azt kéri a kormánytól, hogy ezeknek a vállalkozásoknak a terheit is lényegesen egyszerűsítsék le.

Harmadik sarokpontnak a területi elv érvényesítését emelte ki az adókedvezmények megfogalmazásakor. Azaz a nehezebb helyzetben lévő régióknál adjanak beruházási adókedvezményeket, segítve ezzel a munkahelyteremtést és a beruházást 2013-tól.

Rogán Antal a javaslatokról tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt is, és akit arra kért, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel együtt vegyen részt a hétfői frakcióülésen, és fejtsék ki a véleményüket, hogy tudják-e támogatni a frakció által felvetett pontokat. Amennyiben ezt támogatni tudják, az ezzel kapcsolatos intézkedéseket dolgozzák ki, illetve a munka világát segítő javaslatok forrásait is teremtsék meg.

Mint hozzátette, a nemzetközi gazdasági válság alatt Magyarországon egy cél kell kijelölni. Ezt a célt a munkahely világában,  a munkahelyek védelmében a munkahelyteremtésben látja a Fidesz frakció.