Mik a legkeresettebb szakmák?

2012.06.25. 14:41

A mérnöki, IT-fejlesztői, ügyfélszolgálati, értékesítői és könyvelői szakmák voltak a legkeresettebbek az idei évben az álláshirdetők között a Profession.hu álláskereső portál által végzett felmérés szerint. Az év elején a listát még az informatikai-fejlesztői pozíciók vezették, helyüket februárban és márciusban az ügyfélszolgálati, később a különböző mérnöki állások vették át.

Tavaly jelent meg a hiányszakmák között a projektmenedzser és a projektvezető, növekedett a banki-biztosítási piac, a szállítás-logisztika felvevőképessége, és egyre nagyobb a munkaerőigény a szakmunkák területén is – leginkább raktárosokat és bolti eladókat várnak a cégek.

Gyakornokra is mindig, mindenhol szükség van, a pozíció folyamatosan a legkeresettebb 25 szakma között szerepel. Zsédely Krisztián, a Profession.hu kereskedelmi vezetője szerint sok helyen a válság kényszeríti a munkaadót arra, hogy a tapasztaltabb, de drágább munkatársakat pályakezdőkkel pótolja, a cégek az alacsony kezdőbérrel felvett gyakornokból maguk nevelik ki a megfelelő munkaerőt.

A mérnöki hiányszakmák toplistáját a minőségbiztosító mérnök vezeti, utánuk a tesztmérnök, a folyamatmérnök, majd a villamosmérnök következik. Az informatikában a programozók és a szoftverfejlesztők a legkeresettebbek, de IT támogatói és Java fejlesztői pozíciókba is egyre több jelentkezőt várnak. A pénzügyi szektorban könyvelőkből van a legnagyobb hiány, utánuk az alacsonyabb képzettségű pénzügyi munkatársakat, a tapasztalt kontrollereket és elemzőket keresik leginkább a cégek.

A munkaerőpiacra jellemzőek a szezonális hatások: míg január-márciusi és szeptember-októberi időszakban mindig megnő az álláskeresők és kínálók száma, nyáron és télen kisebb az érdeklődés. „A kínálati piac júniusban még a tavaszi hónapokhoz hasonlóan stabil, a július és augusztus azonban már visszafogottabb, hiszen jellemzően ekkor éri el a szabadságolás a tetőfokát. Augusztus végétől aztán újra élénk piacra számítunk, hiszen vélhetően az idén is a szeptember- novemberig tartó időszak lesz a tavaszi mellett a legintenzívebb.” – mondta el Zsédely, aki szerint a fenti szakmákban dolgozóknak ez az időszak kifejezetten jó lehetőség a váltásra. „A hiányszakmák képviselőinek – kiemelten az IT és mérnök szakembereknek – érdemes 2-3 évente váltani és jobb kondíciókat kiharcolni.” – tette hozzá.  • Tippek
  • Árfolyam