Lebukott egy áfacsaló felszámolóbiztos

2012.06.25. 08:59

Fiktív számla elszámolásával körülbelül kétszázmillió forinttal csökkentette a felszámolóbiztos egy nagy múltú cégcsoport egyik vállalatának vagyonát, és csaknem negyvenmillió forintnyi áfát jogosulatlanul igényelt vissza – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Mint írták, a NAV kelet-budapesti adóigazgatósága a felszámolás alatt álló gépipari vállalat vizsgálatakor arra figyelt fel, hogy bár a felszámolóbiztos még az elmúlt év elején szerződést kötött egy kft.-vel az iratanyagok rendezésével, selejtezésével, valamint tárolásával kapcsolatos feladatok ellátására, de ezt nem végezték el.

Kiderült, hogy azt már a szerződéskötés napján kiállította a munka elvégzésére szerződött kft., amely még aznap alvállalkozónak adta át a feladatot. A cégláncolatba hasonló módon újabb és újabb alvállalkozókat vontak be, akik a rendezendő iratanyagot nem is látták.

A revízió feltárta, hogy a láncolatban részt vevő társaságok egymás között kizárólag az áfát fizették meg, és az alvállalkozók a szerződésben rögzítetteket nem is tudták volna teljesíteni. Volt közöttük olyan is, amely érvényes adószámmal sem rendelkezett.

Az adóhatóság megállapította, hogy a láncolatban részt vevő vállalkozások számlái mögött tényleges gazdasági esemény nem állt.

Az ügyben büntetőfeljelentést tettek.