Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

GKI: A kormány miatt jön a recesszió

2012.06.26. 12:17

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2012-re a korábbival azonos, 1,5 százalékos gazdasági visszaesést, és a márciusban vártnál kissé magasabb, 5,7 százalékos inflációt jelez – mondta Vértes András elnök az intézet konjunktúrajelentésének keddi bemutatóján. Az idei költségvetést a kormány 0,5 százalékos GDP növekedéssel és 4,2 százalékos inflációval készítette.

A GDP a második és a harmadik negyedévben is 1,5-1,5 százalékkal zsugorodik, és a negyedik negyedévben is, bár kisebb mértékben, de negatív tartományban marad – magyarázta a 1,5 százalékos gazdasági visszaesés lefutását a GKI elnöke.

Vértes András szerint Magyarországon jogbizonytalanság van, a kormány gazdaságpolitikája nemcsak hibás, de kiszámíthatatlan is, ami gazdasági recessziót eredményez. A jövő évre azért nem ad prognózist a GKI, mert túl sok a kiszámíthatatlan tényező.

Az intézet az idén a magánfogyasztás 2,5 százalékos, a  beruházások 4 százalékos visszaesésével számol. Vértes András közölte, hogy a GDP-arányos beruházási ráta 16 százalékra esett, ami az Európai Unió 27 országa közül az egyik legalacsonyabbnak számít, csak a görög és az ír adat rosszabb.

A GDP-arányos, eredményszemléletű (ESA) államháztartási hiány az idén 2,5 százalék lesz az intézet kutatói szerint. A GKI elnöke úgy vélte, ez a 3 százalék alatti mutató az egyetlen, amelyet a kormány biztosan teljesít, mivel gazdaságpolitikájának központi kérdése.

A folyó fizetési mérleg várhatóan 7,5 milliárd euró többlettel zár, ehhez járul a 2,5 milliárd euró összegű EU forrás, így az ország külső finanszírozási képessége a GDP közel 3,7 százalékát teszi ki. A GKI kutatói az év végére 7 százalékos alapkamatot várnak. Az elnök szerint ennél akkor lesz alacsonyabb a kamatszint, ha az új összetételű monetáris tanács azt kikényszeríti.

„Az idén már nem lesz IMF megállapodás, kivéve ha a pénzpiacon stresszhelyzet alakul ki, azaz a jelenlegi kamatok és árfolyamok meredeken felugranak, akkor sürgős lesz a hitelszerződés a kormánynak” – fogalmazott Vértes András. Számításai szerint idén 100 milliárd forint, jövőre 200 milliárd forint többletkiadás keletkezhet az IMF megállapodás elmaradásából.  • Vennék
  • Hírek