Mégse féltsük a szolnoki citromsavgyárat?

2012.06.26. 14:49

Cáfolta a szolnoki ipari parkot irányító Andrási Imre azt a kedd reggeli hírt, amely szerint meghiúsulhat a Szolnokra tervezett 20 milliárdos citromsavgyár-építés. A Szolnoki Ipari Park Kft. vezetője közleménye szerint az eredeti szándék nem változott, a kínai beruházó BBCA Group Szolnokon képzeli el a citromsavgyár jövőjét, a fejlesztés pedig továbbra is bírja a magyar kormány támogatását.

Az ügyben a Nemzeti Külgazdasági Hivatal kommunikációs főosztályvezetője nem kívánt nyilatkozni. Rácz Gábor az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: folyamatban lévő beruházásról a befektetők kérésére nem adhatnak felvilágosítást.

Mint azt megírtuk, a Napi Gazdaság információi szerint ez év végére már biztos nem indul be a szolnoki citromsavgyár, és előfordulhat, hogy nem is jön létre ilyen üzem Magyarországon − a magyar fél ugyanis eddig nem teljesítette vállalásait, és hiányzik a szükséges önerő is. A kínai BBCA Group ezért más helyszínt keres beruházásához, elképzelhető, hogy a gyár Pétre vagy Miskolcra települ, de végül Belgium is lehet a végállomás.

A Napi kérdésére Andrási Imre még megerősítette az értesülést, és elmondta, ha néhány héten belül nem találnak megoldást, akkor végleg elúszik a nagy beruházás lehetősége.

A 90 millió dolláros, mintegy húszmilliárd forintos beruházásról Ven Csia-pao és Orbán VIktor még tavaly májusban állapodott meg, tavaly ősszel pedig létrejött egy magyar-kínai vegyesvállalat is a gyár megvalósítására − azonban úgy tűnik, ezenkívül eddig semmi nem történt az ügyben.

A kínai gyártó cég és a Szolnoki Ipari Park Kft. ugyan húszmillió forintos tőkével létrehozta a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt.-t, de sem a szükséges önerőt − körülbelül négymilliárd forintot −, sem a kiemelt beruházási státust nem kapta meg a leendő üzem. Utóbbi azért is különös, mert ehhez pénzre nem, csak egy kormánydöntésre lenne szükség. Mindezek hiányában a kínai befektetők tavaly télen már a megállapodás felmondását lebegtették, ezzel egy időben pedig megkezdték az új helyszín felkutatását.