Sosem volt ilyen kevés autólízing

2012.06.26. 11:24

Az új autók értékesítése több mint húsz százalékkal emelkedett, a használt, illetve az új autók lakossági finanszírozása viszont ugyanennyivel csökkent 2012 első negyedévében.

A Lombard Lízing szerint a finanszírozási piac visszaesésének oka a lakossági mentalitás változása: ma már azok is kétszer meggondolják a hitelfelvételt, akik egyébként megengedhetnék maguknak. Ennek következtében a lakosság hitelfelvételi hajlandósága 2012 elején még az eddigi rendkívül alacsony szintről is tovább csökkent.

Az általános visszaesést valamelyest ellensúlyozni tudja a céges vásárlók számára az év elejétől elérhető nyíltvégű lízingkonstrukció. Az áfatörvény változása következtében a nyílt végű lízing havidíjai után 2012. január 1-től kezdődően komoly áfakedvezmény jár, a havidíjak egy részének áfája ugyanis levonható lett. Ennek köszönhetően 2012-ben a flottafinanszírozás beérte, sőt, meg is előzte a lakossági gépjármű-finanszírozást.

A flottafinanszírozási piacon a válság gyakorlatilag elmúlt, az új üzletkötések volumene újra elérte a 2007-es és 2008-as években látott szinteket. Idén nem várható alapvető változás a gépjármű-finanszírozási piacon: bár valószínű, hogy a piac további esése az év második felére megáll, ennek ellenére trendfordulóra semmiképpen nem számíthatunk.