Havi 1500 lakást vásárolhat az eszközkezelő

2012.06.27. 11:02

Idén összesen 8 ezer, jövőre 7 ezer, míg 2014-ben 10 ezer lakást vásárolhat meg a Nemzeti Eszközkezelő Zrt., hogy a lakásokat csökkentett lakbérért újra kiadja az eredeti tulajdonosuknak. Ha a felajánlott lakások száma ennél több, sorrend alapján döntenek a vásárlásról - egyebek mellett ezt tartalmazza a Magyar Közlöny legutóbbi számában megjelent, szerdától hatályos kormányrendelet.

A sorrendbe állításnál szempont a háztartásban élő, családi pótlékra jogosult gyerekek száma, a közös háztartásban élők száma, valamint a banki követelés és a lakás forgalmi értékének aránya. A Nemzeti Eszközkezelő csak azt a lakást vásárolja meg, amelyben lakik legalább egy, családi pótlékra jogosult gyerek és a háztartás egyik tagja aktív korú ellátásban, vagy lakásfenntartási támogatásban részesül.

A megvásárolt lakás havi lakbére, a bankkal kötött szerződéskor meghatározott forgalmi érték 1,5 százalékának az egytizenketted része. Így ha a lakás vásárláskor 10 millió forintot ért, akkor a lakbér havi 12500 forint lesz. Ezt évente az előző évi inflációval növeli az eszközkezelő.

A rendelet szól a felmondásról is, amelyre három havi lakbér elmaradáskor kerülhet sor. Ha a közös költséggel tartozik a bérlő, akkor a társasház szabályzata szerint kell felszólítani, majd ha erre sem fizet, akkor jöhet a felmondás. A lakás kiürítéséről az eszközkezelő gondoskodik.

A Nemzeti Eszközkezelő által megvásárolt lakásokat a MÁV Ingatlankezelő Kft. kezeli, ami helyszíni ellenőrzést tart, és részt vesz a társasházi közgyűléseken is. Náluk lehet bejelenteni a lakásokban kijavított hibákat is.