Vegyesvállalat vizsgálja a mecseki uránt

2012.06.27. 09:23

A következő fél évben állami és piaci szereplők bevonásával, vegyesvállalati együttműködés keretében vizsgálják meg a mecseki uránérc-bányászat esetleges újraindításának gazdaságossági feltételeit és társadalmi lehetőségeit, közölte az NFM szerdán. A minisztérium tájékoztatása szerint erről kormánydöntés született, amely értelmében „minden lehetséges szempontot áttekintve elemzik az ásványvagyon-készlet hasznosíthatóságát”. Ennek során kiemelt hangsúlyt fektetve a környezetvédelmi, egészségügyi és biztonsági kockázatokra is.

A minisztérium közölte: a fizikai megvalósíthatóság és a gazdaságosság mellett „alapjában meghatározó döntési tényező lesz”, hogy a tervezett bányászati tevékenységről milyen véleménnyel vannak a térségben élők. A kormányzati döntés az elemzés eredményének ismeretében születik meg arról, támogassák-e vagy sem a mecseki uránvagyon kiaknázását. A mecseki uránérc-bányászat újraindításának kormányzati támogatásáról legkorábban ez év végén születhet döntés.

A minisztérium felidézi: két ausztrál tulajdonú vállalat 2006-ban, az akkor hatályos bányatörvény alapján kapott uránérc-kutatási jogot a Mecsekben a pécsi bányakapitányságtól. A társaságok a kutatásokat követő engedélyezési folyamat során csak akkor kaphatnak majd jogosultságot a feltárt uránérc-vagyon kitermelésére, ha kutatásaikat igazoltan, az érvényben lévő törvények betartásával, az előírt valamennyi engedély beszerzésével elvégzik.

A kormány fontosnak tartja, hogy a bánya tényleges megnyitásának támogatásáról szóló majdani döntését széleskörű társadalmi vita és alapos vizsgálat előzze meg. Kizárólag abban az esetben adja hozzájárulását az uránérc-bányászat Pécs környékén történő újraindításához, ha azt a részletes szakmai-társadalmi elemzés eredménye megfelelően alátámasztja. A vizsgálatok előkészítésében a nyáron megalakítandó vegyesvállalat tagjaként a magánbefektetők mellett állami oldalról a Mecsek-Öko Zrt., a Mecsekérc Zrt. és az MVM Zrt. vesz részt.  • Tippek
  • Árfolyam