Matolcsy meglátta a csudálatos jövőt

2012.06.28. 15:16 Módosítva: 2012.06.28. 15:29

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint jövőre a bruttó hazai termék a kormány által eddig tervezett 1,6 százalék helyett akár 2 százalékkal is növekedhet. A vártnál jobb eredmény a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagnak köszönhető, amelyről csütörtökön egyezett meg a minisztérium és a kormánypárti tandem.

Matolcsy György kiemelte: 1,5 millió magyar munkavállalót és vállalkozót érinthet kedvezően a csomag, ha az előterjesztett javaslatokat a kormány is elfogadja. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a magyar költségvetés alapszámait, alappilléreit nem érintheti a csomag, és az államháztartási hiányra vonatkozó 2,2 százalékos célértéket sem.

Arról, hogy a Rogán Antal által említett 300 milliárdos tehercsökkentésnek mi lesz a forrása, azt mondta: a program egyik lába, hogy kiterjesztik az MNB pénzügyi műveleteire a tranzakciós adót, amivel 100 milliárd forintot biztosítanak a programhoz, és ugyanennyit tesznek hozzá a Magyar Államkincstár keretében végrehajtott pénzügyi műveletekre kiterjesztett egyezrelékes pénzügyi tranzakciósilleték-bevételből (arról nem beszélt, hogy ha például ez a döntés az MNB-nek veszteséget okoz, akkor azt a költségvetésből kell visszapótolni). A miniszter szerint további 100 milliárd forintot úgy biztosítana a tárca, hogy a jelenleg összesen 320 milliárd forintos költségvetési tartalékból 100 milliárd forintot „kölcsönvenne” – mondta Matolcsy György.

Arról viszont nem beszélt, hogyan hat a tranzakciós adó tervezett bevételi mértékéről, hogy az adó plafonját 30 000 forintról 6000 forintra módosítaná a költségvetési bizottság egy javaslata (a Széll-tervben a 30 000-es limittel számoltak 130-228 milliárdos bevételt). A kormánypártok ráadásul szintén csütörtökön azt is kérték, hogy a kincstár által fizetett nyugdíjakat és a családtámogatásokat ne sújtsa a tranzakciós adó.