Drágább telefonálást, gyorsabb utalást hoz a július

2012.07.01. 08:29
Július elsején több dolog is megváltozik az életünkben: drágábban telefonálhatunk itthon, olcsóbban telefonálhatunk külföldön. Drágul a cigaretta, indul Budapesten a dunai tömegközlekedés és ha délelőtt utalunk, az már délutánra ott is lehet a másik számláján. Átalakul az egészségügy is, de a háziorvos tudni fogja, hova küldjön. A cukorbetegeknek elvárt szintű szénhidrát-anyagcserét kell produkálniuk, a 218-as buszra meg már csak az első ajtón lehet felszállni.

Drágább telefonálás itthon

Júliustól több dolog is új lesz az életünkben, amik közül talán a legfontosabb, hogy drágábbá válik a telefonálás – igaz, egy az utolsó pillanatban beadott módosító miatt egyelőre kevésbé kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, mint januártól, de így is havonta akár 400 forintot is fizethetünk telefonálás miatt az államnak, a cégeknél pedig 1400 forint a limit.

Percenként és küldött sms-enként két forint megy az államkasszába, és bár az adó a tövény szerint a mobilcégeket sújtja, azok egymás után jelentették be, hogy az intézkedés miatt kénytelenek lesznek emelni az áraikat, vagyis végül mégis a telefonálók fizetik meg az adót.

Olcsóbb telefonálás külföldön

Nyáron ugyanakkor még jól is jöhet, hogy külföldön éppen ennek az ellenkezője történik: az EU ismét módosított a roaming-szabályokon, így az unió területén a hívások a korábbi 35 helyett maximum 29 centbe kerülhetnek, sms-nél 11 helyett 9 cent lesz a felső korlát július elsejétől.

Az adatforgalom is olcsóbb lesz, egy megabájt adat letöltése nem kerülhet többe a roaming keretében, mint nettó 70 eurócent, ráadásul ez 2014-től még olcsóbb lesz, a plafon lecsökken áfa nélkül 40 centre. Ez a korlát hatalmas előrelépés, mivel jelenleg átlagosan 3 eurót számláznak ki a szolgáltatók ezért a mennyiségért.

Egyszerűsödik a cégek élete

Július elsején indul az a jövő február 1-ig tartó folyamat is, aminek a végére jelentősen egyszerűsödik a vállalkozások élete. A jövőben a hatósági eljárásaik során nem kell a cégbíróságnál vagy a céginformációs szolgálatnál egy hónapnál nem régebbi cégkivonatot beszerezniük, mivel a hatóság azt maga fogja lekérni a cégnyilvántartásból.

A cégjegyzékből ugyanis közvetlenül elérhetővé válik a cég képviselőjének aláírásmintája vagy a cégbírósághoz benyújtott aláírási címpéldánya. Így bárki, akinek online hozzáférése van a cégnyilvántartáshoz, a cég képviseletére jogosult adatai között található hivatkozással maga is megismerheti az aláírási címpéldányt vagy az aláírásmintát.

Vigyázniuk kell a munkavállalóknak

Július elsején lép életbe a munka új törvénykönyve is, ami számos változást hoz a korábbihoz képest, még úgy is, hogy több része – például a szabadságok szabályozása – csak januártól lép életbe. Az egyik legfontosabb változás, hogy mostantól sokkal nagyobb teret kapnak az egyedi megállapodások: mivel az új jogszabály csak normákat rögzít, a szerződés bizonyos kérdésekben akár a munkavállaló számára hátrányosan is eltérhet a szabályoktól. Így lehetőség nyílik például akár egyhavi alapbérig terjedő pénzbüntetés kiszabására is, ha ez szerepel a szerződésben.

Ezentúl eltérő pótlékot fizethetnek az egyes cégek a túlórára, éjszakai vagy a hétvégi munka után is. Ha pedig a pótlékokat beépítik az alapbérbe, akkor lehetségessé válik, hogy ne adjanak extra díjazást a munkavállalónak, azaz akár minimálbérért is dolgoztathatók leszünk éjszakai műszakban vagy ünnepnapokon.

Nem feltétlenül előnyös a munkavállalók számára a kötetlen munkaidő fogalmának bevezetése sem – ez azokra vonatkozhat júliustól, akik munkaidejük legalább felével maguk rendelkeznek, és bárki számára elrendelhető, vagyis szinte az összes irodai, adminisztrációs, ügyintéző, tervező alkalmazottra alkalmazható. Ezzel óriási adminisztrációs és jelentős anyagi tehertől szabadulhatnak meg a munkaadók, azonban mentesülnek a munkaidő-nyilvántartás pontos vezetése, illetve a nyilvántartott túlórák kifizetése alól. A kötetlen munkaidőben dolgozóknál nem lesz lehetőség a túlórák lecsúsztatására sem.

Új rendszer szerint működik az egészségügy

Új ellátási rendben működik július 1-jétől az egészségügy, országos várólisták lesznek, melyeket az interneten is lehet követni. Változik az is, hogy mely kórházak milyen kapacitásokkal vesznek részt a fekvőbeteg-szakellátásban. Ez az egyszeri polgárra nem ró többletterhet, neki továbbra is elsőre a háziorvosához kell mennie, aki majd beutalja, ahova kell. Az átalakítás következményeként teljes osztályok és ellátási profilok szűnhetnek meg egyes kórházakban, de egy kórházat sem zárnak be.

Bár a kérdést a munka új törvénykönyve szabályozza, de mégis az egészségügyhöz sorolnánk, hogy július 1-jétől egészségügyi dolgozó csak főnöke tudtával és beleegyezésével fogadhat el kenő-, akarjuk mondani hálapénzt. Ráadásul csak az ellátás után, az előre kikövetelt hálapénz júliusban már bűncselekménynek számít.

Együtt kell működniük a cukor- és rákbetegeknek

Július 1-jén lép életbe a terápia eredményességén alapuló gyógyszerár-támogatási rendszer, azaz a cukorbetegeknek és a prosztatarákosoknak a jövőben még szorosabban együtt kell működniük orvosukkal. Vagyis a betegeknek úgy kell viselkedniük, ahogy azt az orvos ajánlja, különben bukják a gyógyszerár-támogatást.

A betegeknek tartaniuk kell az előírt diétát, megfelelő életvitelt kell folytatniuk és úgy kell szedniük gyógyszereiket, ahogy azt előírták. De cukorbetegeknél még ez sem elég. Analóg inzulint csak akkor kaphatnak, ha elérik a szakmai szabványok és nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértéket.

Drágább dohányzás

Idén már másodszorra drágul a cigaretta is, a februári jövedékiadó-emelés után júliusban jön a második: a cigaretta adója ezer szálanként a mostani 11 500 forintról 11 900 forintra nő, illetve a kiskereskedelmi eladási ár 31 százalékára, így ezer szálanként legalább 22 300 forintot kell fizetni. Ez azt jelenti, hogy az áfa hatását is beleszámolva márkától függően nagyjából 30 forinttal lesz drágább egy doboz cigaretta.

A szivarokat, szivarkákat nem érinti az adóemelés, az adó mértéke ez esetben változatlanul a kiskereskedelmi ár 28,8 százaléka, ugyanakkor a vágott dohány nem marad ki az emelésből: a kilónkénti adója 10 150 forintról ezer forinttal, 11 150 forintra emelkedik.

Napon belüli utalás

Júliustól ugyanakkor gyorsabb lesz az átutalás – már ha forintban szeretnénk utalni: elsejétől a korábbi egy nap helyett legfeljebb négy óra kell a tranzakcióhoz, a változás a belföldi átutalásokat érinti. A változás egyik előnye, hogy a napon belül megkapott pénzt még aznap újabb fizetésekre lehet majd felhasználni, ezzel pedig megszűnik a jelenleg egy napig „utazó” pénzen realizált kamatjövedelem, amivel évente körülbelül ötmilliárd forinttal több marad az ügyfelek zsebében.

Az új rendszerben naponta négy-hat utalási ciklus lesz meghatározott időpontokban. Aki rögtön egy utalási ciklus lezárulása után küld pénzt, annak órákat kell várnia a következő bankközi utalási ciklusig, a pénz tehát később érkezik meg. Aki viszont az elszámolási ciklust közvetlenül megelőzően küld pénzt, annak az utalása akár fél-egy órán belül is teljesül majd.

Csak az első ajtón lehet felszállni a 218-as buszra

Utazók tömegeit érintheti, hogy a fővárosi közlekedést irányító BKK döntése alapján július 1-jétől már a 218-as autóbuszra is csak az első ajtónál lehet felszállni. Így a felszállók menetjegyét, bérletét a vezető ellenőrizheti, így kiszűrheti a bliccelőket. A BKK közleménye szerint a cél ugyanis nem a pótdíjazás, hanem „a BKK-nak és közvetve a többi utasnak kárt okozó” bliccelés megszüntetése. A jegy- és bérletárak nem változnak, már ha előre megváltotta őket az utazó. A buszvezetőtől vásárolható jegy 400 forintba kerül, amit tessenek felszállás előtt előkészíteni.

Indulnak a BKV hajójáratai

Három járattal, a D11, D12 és D13 névvel illetettekkel újraindul a budapesti hajózás. A D11 és 12 hétköznap, a D13 hétvégén közlekedik majd. A 11-es járat az újpesti Árpád úttól a Meder utca-Népfürdő út-Jászai tér-Batthyány tér-Petőfi tér-Szent Gellért tér-Boráros tér-Haller utca-A38 útvonalon óránként közlekedik. A 12-es betétjárat, csúcsforgalomban szállít majd utasokat a Kopaszi-gát és Rómaifürdő között, de megáll az Óbudai-szigetnél is. A 13-as ugyanezen az útvonalon közlekedik hétvégén. „A puding próbája az evés” – mondta György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes, aki szerint ha az utasoknak tetszik az ötlet, fejleszthetik is a hajózást. A járatokra hétköznap érvényes lesz a budapesti bérlet, egyébként viszont külön jegyet kell rájuk venni a helyszínen, 400 forintért.

Jön a fordított áfa

Július elsején lép életbe az a szabály is, ami szerint a mezőgazdasági áfa-csalások visszaszorítása érdekében a gabonafélék, az olajos magvak és a fehérjenövények értékesítésekor a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. A fordított adózás azt jelenti, hogy az eladó az adókötelesen értékesített termék után nem számít fel áfát, vagyis nettó áron értékesít, a forgalmi adót pedig a vevő fizeti be.

A rendszer bevezetése a kormány szerint a tisztességes piaci szereplőket hozza versenyhelyzetbe az áfacsalókkal szemben, illetve az intézkedés fehéríti a gazdaságot, és átláthatóvá teszi a gabonakereskedelmet. A változtatások kétéves átmeneti időszakra lépnek hatályba.

Nyolc százalék marad a diákhitel kamata

Nem változik, de így is sokakat érinthet, hogy december 31-ig biztosan 8 százalék marad a diákhitel kamata. A kamatot félévente állapítják meg. Most azért maradhat változatlan, mert ugyan a forrásköltség nőtt, de a kockázati prémium és a működési prémium csökkent.

Újracsillagozzák a szállodákat.

Július 1-től lép érvénybe a nemzeti védjegy rendszere, melynek részeként új minősítéseket kapnak a szállodák. A régen megbízható csillagozást az elmúlt években már ötletszerűen alkalmazták, ezért most új, egységes követelményrendszert állítottak össze. A kritériumrendszer szerint:

* - zuhanyzóval vagy káddal és wc-vel, színes tévével, asztallal és székkel felszerelt, naponta takarított szobák, amiben van szappan. A szállodában van nyilvános telefon, felszolgálnak reggelit és lehet venni üdítőt.

** - svédasztalos reggeli, olvasólámpa, tusfürdő, törülköző, polcok, fogkefe, fogkrém, hitelkártyát is elfogad.

*** - 14 órán át nyitvatartó, 24 órában elérhető recepció, háromrészes öltönybe öltözött recepciós és bellboy, üditőhűtő, szobatelefon, internethozzáférés, fűtött fürdőszoba, hajszárító, tükör, varrókészlet, cipőpucoló, vasalás, plusz párna és takaró.

**** - 18 órán át nyitvatartó, 24 órában elérhető recepció, lobbi bárral, svédasztalos vagy szobaszervizes reggeli, minibár vagy nonstop szobaszerviz, fürdőköppeny és papucs, kárpitozott fotel, kozmetikai termékek, internethozzáférés a szobában, A la carte étterem.

***** - Non stop, többnyelvű recepció, ajtónálló vagy parkolófiú, concierge, page boy, nagy fogadótér fotelekkel, személyreszabott üdvözlőcsomag virággal, minibár, nonstop szobaszerviz itallal és étellel, csomagolt kozmetikai termékek, számítógép, széf, egy órás vasalás, cipőpucolás, rendszeres próbavásárlásos ellenőrzés.

Csökken a fővárosi távhő alapdíja

A Főtáv tízszázalékos alapdíjkedvezményt biztosít július 1-jétől, így egy 52 négyzetméteres, 135 légköbméteres lakótelepi átlaglakás havi bruttó alapdíja 5927 forintról 5334 forintra csökken. Az alapdíjcsökkenés a számla egészét 4-5 százalékkal mérsékli. A csökkentést a működési költségek megtakarításai teszik lehetővé.