Emelnék a támogatott hitelek kamatát

2012.07.02. 07:28

A bankszövetség javaslata szerint az állampapírhozamok 130 százaléka plusz 3 százalékpontra emelnék a támogatott lakáshitelek ügyleti kamatának maximumát,írta a Világgazdaság egy a birtokába került dokumentumra hivatkozva..

A mostani rendelet szerint a bankok az állampapírkamatoknál három százalékponttal nagyobb kamattal kínálhatják a támogatott lakáshiteleket, ami olyan alacsony, hogy a bankoknak nem éri meg kínálni azokat. A Világgazdaság úgy tudja, a tavaly decemberi kormányrendelet alapján a pénzintézetek eddig egyetlen szerződést sem kötöttek.

A bankszövetség javaslata szerint az ügyleti kamat plafonja a referencia állampapírhozamok 130 százaléka plusz 3 százalékpont lenne. Jelenleg az Államadósság-kezelő Központ adatai alapján az egyéves referenciakamat 7,66, az ötéves 8,75 százalék, tehát a bankok egyéves kamatperiódusnál 12 százalék körüli ügyleti kamatot is megállapíthatnak majd a támogatok lakáshiteleknél, míg a jelenlegi szabályozás szerint a kamat alig haladhatja meg a 10 százalékot.

A kamattámogatás miatt (az államkincstár az első évben - hitelfelvételi céltól és a gyermekek számától függően - átvállalja a kamat 50-70 százalékát -, majd a támogatás az 5. évben 35-50 százalékra mérséklődik) a családok az első évben a támogatott forinthitelt még a megemelt plafon mellett is 6-8 százalékos kamat mellett vehetnék fel, később a támogatási szint csökkenése miatt nő a törlesztőrészlet.  • Hírek
  • Megtakarítás