Elbocsátásokkal készül a versenyre a Posta

2012.07.03. 10:16
„Átláthatóbbá” teszi szervezetét a Magyar Posta a ja­nuári piacnyitásra. Mivel elsősorban nem kézbesítőktől válnak meg, ezért a riválisoknak sem kell a szabaddá váló munkaerő. A vállalat korábban azt mondta, hogy elsősorban a vevőorientáltabb hozzáállásban és az elektronikus szolgáltatásokra való átállásban látja a sikert.

„A Magyar Posta Zrt. a stratégiai célok mentén hatékonyságjavító intézkedéseket hajt végre a 2012. évi bértárgyalás során elfogadott foglalkoztatási terve alapján” – közölte a Világgazdasággal az állami cég. Ez annyit jelent, hogy a januártól esedékes teljes piaci liberalizáció előtt a szervezet egyszerűsítését tervezi a mamutcég.

A lap úgy tudja, hogy a valószínűsíthető piacvesztés ellenére nem a végrehajtó személyzet, vagyis a kézbesítők és a felvételi ablakok mögött ülő ügyfélszolgálati munkatársak kerülhetnek az utcára, hanem legtöbben a vezérigazgatóságon veszíthetik majd el munkájukat. Arra nem kaptunk választ, hogy hány embert érint, milyen ütemezésben és mekkora megtakarítást jelent majd a leépítés, de a Magyar Posta korábban nem cáfolta azokat a lapértesüléseket, amelyek 400-500 fő elbocsátásáról szóltak.

Csoportos leépítésről feltehetőleg egyelőre nincs szó, csak akit lehet, még az idén nyugdíjaznak, helyükre pedig nem vesznek fel senkit. Az ország legnagyobb foglalkoztatójának vezérigazgatója, Geszti László korábban hangsúlyozta: az új piaci helyzet új mentalitást is követel a dolgozóktól. „A versenypiaci környezetben már nem jön házhoz az üzlet” – fogalmazott.

Nem lenne meglepő tehát, hogy aki az új követelményeknek nem felel meg a központi irányításban, attól megválik a Magyar Posta. Az biztos, hogy a 35 ezer embert foglalkoztató vállalat csak úgy veheti fel a versenyt a januártól liberalizált piacon vele versenybe szállni próbáló szolgáltatókkal, ha spórolási intézkedésekkel javítja a versenyképességét.

Egyelőre csak a Feibra Kft. tette egyértelművé, komolyan érdekli a céget az 50 gramm alatti levélküldemények piaca. Az osztrák posta magyarországi leányvállalata úgy kalkulál: mintegy 4-5 ezer dolgozóval tudná elkezdeni a munkát. Úgy tudjuk, hogy a cégnél nem cél „lecsapni” a Magyar Postától elküldött szakemberekre, noha jelenlegi ügyvezetőjük, Justin István korábban dolgozott az állami cégnél.

A Feibrának elsősorban postásokra és ügyfélszolgálati munkatársakra lesz majd szüksége, ugyanis a készülő új postatörvény alapján 1600-1700 településen kellene kézbesítési pontot nyitnunk. Az érdeklődésükkel pedig komolyan kell számolni, mert osztrák posta továbbra is erőteljesen kíván terjeszkedni a régióban.