Kézi vezérléssel osztják majd az uniós pénzeket

2012.07.03. 11:25

Az uniós fejlesztési források ellenőrzését egy Orbán Viktor által vezetett kormánybizottság veszi át, ők döntenek majd arról, hogy mi számít kiemelt projektnek, és az ő jóváhagyásuk kell majd az egymilliárd forintnál drágább projektekhez is, derül ki a hétfői Magyar Közlönyből.

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) állást foglal a kormány számára a fejlesztési és tervezési feladatokról, különösen a 2014–2020 pénzügyi időszakhoz kapcsolódó feladatokról, a fejlesztési célú költségvetési források felhasználásához szükséges kormányzati intézkedésekrõl, a támogatások felhasználásához szükséges intézményrendszer kialakításáról és működtetéséről.

Megtárgyal és döntési javaslattal lát el minden kormánydöntést igénylõ fejlesztéspolitikai tárgyú, illetve fejlesztési tervezési és végrehajtási dokumentumot, dönt az operatív programok, valamint az akciótervek elfogadásáról és módosításáról, továbbá a nagyprojektekre vonatkozóan az Európai Bizottság számára benyújtandó javaslatokról, a fejlesztéspolitikával való összhang megteremtése érdekében megtárgyalja és véleményezi a kormánydöntést nem igénylő különböző ágazati fejlesztési terveket, programokat, stratégiákat, dönt a kiemelt projektek nevesítéséről.

  Az Orbán által vezetett bizottság véleményezi majd a fejlesztéspolitikai szempontból kiemelt jelentőségű ügyeket, a komplex programokat, az operatív programok kiemelt projektjeit, állást foglal – a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kialakított és működtetett – pályázati elbírálási szempontokról és eljárásrendi szabályokról és utasításokról, a fejlesztéspolitikai célok teljesülése érdekében jogszabály módosítást kezdeményez. Az NFK elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagjai Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Németh Lászlóné fejlesztési és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Mint azt az Index korábban megírta, az elvesztegetett pénzügyi lehetőségek időszaka lehet Magyarországnak a jövőre véget érő hétéves uniós költségvetési ciklus. Hazánk 2007 és 2013 között 8200 milliárd forintot használhatna fel, de ebből eddig csupán 2500 milliárdot sikerült, azt is viszonylag rossz hatékonysággal, főleg kiemelt állami projektekre. A cégeknek alig jutott valami az EU-pénzből, a gazdaságfejlesztés sem volt sikertörténet. A miniszterelnök az új bizottság létrehozásával és a feladat átvételével vélhetőleg a döntéshozást kívánja felgyorsítani.