Az állam mindenhol ráteszi majd a kezét a nyugdíjpénzekre?

2012.07.04. 11:51

Nem csak időlegesen, hanem hosszú-hosszú időre, talán véglegesen visszatért a nemzetközi bizalom az euró iránt, ugyanis a legutóbbi euró-csúcson mindenki számára bebizonyosodott, hogy igenis lesz közös pénzügyi felelősségvállalás. Mindezért nagy köszönet jár Németországnak, mondta Gilles Bransbourg francia befektetési stratéga, ex-bankár, a Deutsche Bank és több más globális vezető pénzintézet jelenlegi tanácsadója, aki egyúttal a new yorki egyetem gazdaságtörténésze is.

Az alapblog.hu-nak adott interjúban elmondta, Európa legsúlyosabb problémáját, a társadalmak elöregedését sem uniós, sem nemzetállami szinten nem tudják másként kezelni, mint a polgárok, Nyugaton elsősorban az idősebb emberek mind erőteljesebb adóztatásával. Szerinte Magyarország után – így vagy úgy – de egy sor más európai uniós országban is rá fogja tenni a kezét az állam a nyugdíj-megtakarításokra.

"Ha nem is államosítással, de nyugdíj-megtakarítások, illetőleg a nyugdíjak egyre keményebb megadóztatásával. Az adóztatás nem más, mint konfiskálás, az állam ráteszi a kezét a magánvagyonok egy részére. Állami lefoglalás. Ez történik majd lassan mindenütt. Persze nevén sehol sem nevezik a gyermeket, de a gyakorlatban Európa-szerte ezt fogják csinálni, mert nincs más választása az államnak a fogyatkozó és elöregedő társadalomban" - mondta.

Gilles Bransbourg szerint ez a nem-ortodox hozzáállás válik majd normálissá mindenütt és attól kezdve ez számít majd ortodoxnak. A következő években az európai államok, kormányok – jobb híján, saját túlélésük érdekében – mindent elkövetnek majd, hogy a polgárok ne adósodhassanak el, de ne is gyarapodhassanak. "A megtakarítások nem fognak semmit sem hozni a konyhára, ugyanakkor sarcolva lesz mindenki: remélhetőleg azonban a gazdagok, tehetősek jobban, a szerény jövedelműek kevésbé" - tette hozzá.

A világhírű Amerikai Numizmatikai Társaság  főkurátoraként, régi korok pénzeinek szakértőjeként és a Newsweek magazin publicistájaként is elismert interjúalany szerint páratlan inflálódás megy végbe a műalkotások, valamint az arany, az ezüst, az érmék piacán, az arany ára pillanatok alatt akár harminc százalékot is veszíthet jelenlegi értékéből. Gilles Bransbourg azt tanácsolja a kisbefektetőknek, hogy mindig csak az állam, például a német állam „kezét figyeljék”, azt érdemes utánozni. Ma tehát például európai bankpapírokat, továbbá a rendkívül olcsó görög, esetleg spanyol részvényeket, államkötvényeket és ingatlanokat érdemes vásárolni. Arra is felhívja a figyelmet, hogy mindeközben egyfajta devizaháború folyik Európa és Amerika között, az Egyesült Államok erőnek erejével következetesen akadályozza, hogy a dollár tovább erősödjék az euróval szemben.

"Tudjuk, hogy az állam sosem veszít. A kisember, a kisbefektető akkor jár a legjobban, ha nem nagy, a sztárbefektetők eleve manipuláltan, megkésetten, öncélokat szolgálóan előadott javaslataira figyel" - mondta.