Százmilliárdos hitelprogram jön az OTP-től

2012.07.04. 12:45

Százmilliárd forint keretösszegű hitelpályázatot indít vállalati ügyfelei részére az OTP Bank. A program egyik prioritása az európai uniós pályázati forrásokból tervezett beruházások finanszírozása. Kiemelten célozzák meg a feldolgozóipart, a mezőgazdasági és az élelmiszeripari beruházásokat.

A hitel felhasználható saját, már megkezdett, vagy uniós projekthez kapcsolódó beruházás finanszírozására is, a fejlesztési célok között építés, felújítás, korszerűsítés, gép-, berendezés-, illetve technológia-vásárlás, felújítás, korszerűsítés, tenyészállat-vásárlás, illetve ingatlan vásárlás is van. Az ügyfeleknél elvárják, hogy legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkezzenek, de ellenőrzik a beruházó piaci környezetét és a saját tőkéjét is.

Wolf László vezérigazgató-helyettes szerdán, a hitelprogramot bemutató budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a makrogazdasági környezet nem kedvez a növekedésnek, a beruházások az idén a bank várakozásai szerint 2 százalékkal csökkennek. Úgy vélekedett, a növekedés egyik fő akadálya a bizalom hiánya, amelynek visszaállítása kulcskérdés, mert bővítheti a beruházásokat és a hitelezést. Hozzátette, hogy az IMF-megállapodás megkötése javítani fogja a befektetői bizalmat. Kifejtette: a bankrendszer likviditási oldalról kész a gazdaság finanszírozására, a külföldi források ugyan csökkentek, a hitel/betét mutató azonban javult.

A kockázati CDS felár (Credit Default Swap - az államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók) a vezérigazgató-helyettes szerint az IMF-megállapodás megkötésével automatikusan javulni fog. A negatívumok között említette, hogy a vállalati szektorban nő a 90 napon túl nem fizetők aránya, és a nettó hitelfelvétel is csökken. A bank arra számít, hogy a vállalati hitelezés 2013-tól indulhat újra bővülésnek.

A Napi Gazdaság szerint az Európa Vállalati Beruházási Hitelprogrammal az OTP a rendkívül alacsony szinten lévő reálgazdasági és banki bizalom helyreállításában akar segíteni. 100 milliárd forintnyi hosszú lejáratú forrás áll a cégek rendelkezésére, egy vállalkozás minimum 50 millió, maximum 4 milliárd forintra pályázhat. Az OTP hitelgyakorlatának megfelelően a beruházási projekt maximum 60 százalékát lehet a hitelből finanszírozni, a saját erő mértéke minimum 20 százalék, míg a futamidő maximum - forgóeszköz vásárlása esetén 5-10 év lehet.