A cégeknek jobban megy, mint az országnak

2012.07.05. 12:52

Csökkent a cégvezetők pesszimizmusa, a vállalkozások nagy része ugyanakkor még így sem vár a következő 6 hónapban jelentős változást, továbbra is elsősorban a kivárás jellemző – derül ki az OTP KKV Konjunktúra Index 2012. második negyedévi eredményéből, amelyet a Policy Agenda készített.

Kijöttek a mély pesszimizmusból

Az index jelenlegi értéke 43,4 százalék, ami a javulás ellenére még messze elmarad az egy évvel ezelőtti szinttől. Bár optimizmusról továbbra sem beszélhetünk, az kétségtelen, hogy a tavaly év végét jellemző mély pesszimizmusról sikerült valamelyest elrugaszkodnia a KKV-szektornak.

A mostani javulást elsősorban a magyar gazdaság, illetve a cégek saját helyzetének, likviditási kilátásnak megítélésben bekövetkezett javulással függ össze. A versenytársakkal kapcsolatos várakozások, az értékesítési helyzet, a készletállomány, és a beszállítói tevékenység tekintetében nem tapasztalható érdemi elmozdulás.

Kevesebben várnak visszaesést

Egyértelműen csökkent azok száma, akik gazdasági visszaeséssel számolnak a következő fél évben. 2011. decemberi felmérésnél még a válaszadók 69 százalékának volt negatív várakozása, most 56 százalékra esett vissza ez az érték.

A mostani mérés szerint a kkv-szektor vállalatvezetőinek 31 százaléka a magyar gazdaság stagnálására számít az elkövetkező félévben, 13 százalékuk pedig javulására.

Jobban megy nekik, mint az országnak

Hasonlóan a korábbi kutatások eredményéhez, most is valamivel jobbnak látják saját vállalkozásuk kilátásait a megkérdezett vállalatvezetők, mint az országét. 44 százalékuk számít visszaesésre, amely lényegesen jobb érték, mint a decemberi 56 százalék, vagy az előző negyedévi 47 százalék. A jelenlegi helyzet változatlanságára 34 százalékuk számít, míg pozitív változásra összesen 22 százalékuk.

A megkérdezett vállalkozók 30 százaléka tervez beruházást a következő fél évben, ami magasabb, mint a fél évvel ezelőtti 27 százalékos arány, de enyhe visszaesést mutat az előző negyedévi eredményhez képest (33 százalék). A következő fél évben a cégek 25 százaléka tervez hitelt felvenni.