A Közgép kiszállna a Zsolnayból

2012.07.05. 13:58

A Közgép még 2011. májusában vásárolta meg a Manufaktúra Befektető Kft.-t, amivel kisebbségi tulajdonossá váltak a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában. A cég átvilágítása során kiderült, hogy sokkal súlyosabb a helyzet, mint hitték, az utóbbi időben a Közgépnek 400 millió forintot kellett fordítania a Zsolnay megmentésére. Mára kiderült, hogy a piaci tevékenység helyett a cél az értékmegőrzés a Zsolnaynál, azonban a Közgép többek között a negatív sajtóvisszhangok miatt nem kíván tovább tulajdonos maradni. Ezért a tulajdonrészüket 1 forintért felajánlják Pécs városának.

A Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. 2011 májusában vásárolta meg a Manufaktúra Befektető Kft.-t, és ezzel közvetve annak kisebbségi részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben. A Közgép tulajdonosait nem üzleti célok vezették, amikor a cégünk tevékenységétől távol álló és már régóta finanszírozási nehézségekkel küzdő manufaktúra részvényeinek megvásárlásáról döntöttek: elsődleges szándékuk a Zsolnay egyedülálló örökségének megmentése, a magyar értékek és a munkahelyek megőrzése volt.

A porcelánmanufaktúra átvilágítása során kiderült, hogy a gyár a vártnál is súlyosabb helyzetben van, amely már a működőképességét veszélyezteti: 2011-ben története egyik legnehezebb évét zárta, nettó árbevétele 2010-hez képest több mint negyedével, csaknem 300 millió forinttal csökkent, és 282 millió forint veszteséget termelt.

Mostanra a Zsolnay - Pécs városával közösen elfogadott és a manufaktúra új pályára állítását szolgáló - üzleti stratégiájának megvalósítása az elmaradó pályázati lehetőségek és a porcelánpiac zsugorodása miatt ellehetetlenült. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a manufaktúrának juttatott források a jelenlegi helyzetben nem piacbővítést és fejlesztést, hanem pusztán adósságkezelést szolgálhatnak, és a veszteségeket fedezhetik. A megváltozott körülmények között teljes működési modell-váltásra van szükség a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában, hogy a piaci tevékenység helyett a fenntartható értékmegőrzés kerüljön előtérbe.

Miután ebben a döntésben megkerülhetetlen a többségi részvényes, a Pécs Holding ügydöntő véleménye, a Közgép Zrt. - úgy, hogy a cég felelős gazdálkodásának köszönhetően a manufaktúra pénzügyi helyzete stabil - 1 Ft-ért visszavásárlásra ajánlja fel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben megszerzett részvényeket Pécs városának illetve a Pécs Holding Zrt.-nek.