Matolcsy: Jó, hogy nincs magyar euró

2012.07.05. 12:03

"Saját receptünk szerint állítjuk be a fenntartható államháztartást, okos eszközökkel csökkentjük az államadósságot, jó adóreformot hajtunk végre, élünk az önálló monetáris politika eszközeivel, rugalmas munkaerőpiacot építünk, teljes keleti nyitást hajtunk végre, összekötjük egymással a térségi és nem eurós gazdaságokat" - írta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a csütörtöki Heti Válaszban.

Szerinte az euróövezet számára a közös gazdaságpolitika a követendő út, közös pénzügyminisztériumra, költségvetésre, gazdasági és kutatás-fejlesztési minisztériumokra, közös tervhivatalra lenne szükségük.

Matolcsy írásában ismét hangot adott annak a véleményének, hogy jó, hogy nem vagyunk az euróövezet tagjai, szerinte az országnak az északiak fegyelmezettségéből és az ázsiaiak vonzó reálgazdaságából kellene saját gazdaságpolitikát kialakítania. Úgy vélte, a legfontosabb, hogy kiaknázzuk a szabad gazdaságpolitika alakításának lehetőségét.

A nemzetgazdasági miniszter írása egy napon jelent meg a Magyar Nemzeti Bank jövő évi költségvetésről szóló elemzésével. A jegybank számításaiból kiderül, a kormány által felvázolt hiánycél az MNB által jósolt makropálya mellett nem tartható, pedig a tanulmány a múlt héten bejelentett 300 milliárdos csomaggal még nem is számolt.