Nagy a baj a Praktikernél

2012.07.05. 11:46

Komoly problémákkal küzd a német Praktiker, írta a Világgazdaság. A kelet-európai régióban több mint 100 áruházzal rendelkező, Magyarországon 19 áruházat működtető és 1100 embert foglalkoztató cég szerdai hamburgi közgyűlésén Kay Hafner, az igazgatótanács elnöke közölte, most a túlélésről van szó.

A magyar áruházakat nem érinti

Harald Günter, a Magyarországon 19 áruházat üzemeltető társaság szóvivője csütörtökön az MTI-nek elmondta: a döntésnek egyelőre nincsen hatása a magyarországi Praktiker-áruházak működésére. A közgyűlés határozatai a németországi hálózat átszervezésére vonatkoznak, és biztosítják a finanszírozási hátteret a vállalat egésze számára - tette hozzá.

A viharos közgyűlésen a részvényesek kérdésére derült ki, hogy nem csupán a több mint 10 százalékos forgalomcsökkenést elkönyvelő kelet-európai leánycégek a hibásak a cégcsoport veszteségeiért: ha a céghez tartozó Max Bahr-áruházakat nem számítjuk, a 234 németországi Praktiker üzlet közül csak 72 hozott pénzt az elmúlt évben, és a csoport vesztesége meghaladta az 555 millió eurót.

A vállalatcsoport a rosszul megválasztott árleszállítási stratégia, illetve a fogyasztói hangulat romlása miatt került nehéz helyzetbe külföldi piacain, ez vezetett ahhoz, hogy három éve folyamatosan veszteséget termel a vállalat.

A terv szerint a részvényesek 60 millió eurós tőkeemelést hajtanak végre, az Anchorage amerikai befektetési társaság pedig 85 millió eurót biztosít az átalakításhoz. A 234 németországi Praktiker áruház közül 120 a Max Bahr hálózat részeként működik tovább, a veszteséget termelő áruházakat pedig bezárják.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a németországi központú cég saját magát manőverezte szorult helyzetbe, így például a rendkívüli akciókkal – amelyekkel egy-egy napra minden termék árát 20 százalékkal csökkentették – alig bővült a hűséges vásárlók tábora. Ugyanakkor a tavalyi utolsó negyedévről szóló jelentésében a cég már azt írta, hogy sikerült megállítani az árbevétel csökkenését az értékesítési akciók és árengedményes értékesítések megszüntetésével.

A cég fő részvényesei, akik márciusban felvetették a kelet-európai érdekeltségek eladását, most a szanálási program bírálata mellett követelték a felügyelőbizottság távozását, és jelezték, képesek lennének átvenni a cég irányítását. Markus Schürholz, a cégcsoport pénzügyi vezetője a közgyűlésen azzal fenyegette meg a részvényeseket, ha nem fogadják el a szanálási tervet, akkor a társaság gyakorlatilag fizetésképtelenné válik. Hozzátette, hogy ebben az esetben a cég részvényeinek árfolyama a nulla közelébe süllyedne.