Így rángatta a forintot a nemzeti szuverenitás

2012.07.06. 09:33
Hosszú és rögös út vezetett a jegybanktörvény módosításának zárószavazásáig, a huzavona a forint árfolyamát is megviselte. A magyar kormány kezdetben ellenszegült az Európai Unió, az EKB és a Nemzetközi Valutaalap kéréseinek, végül a legtöbb pontban engedett, így most végre megnyílt az esély, hogy az IMF leüljön velünk a tárgyalóasztalhoz.

Több mint fél év telt el azóta, hogy az IMF felállt a magyar tárgyalóasztaltól, és közölte, mindaddig, amíg a magyar kormány nem módosítja az európai elvárásoknak megfelelő módon a jegybanktörvényt, addig szóba sem állnak velünk a hitelcsomagról.

Bár eleinte a kormány a nemzeti szuverenitás védelmére hivatkozva hallani sem akart a módosításról, miután kiderült, az EKB, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap kitart álláspontja mellett, egyeztetni kezdett a változtatásokról, majd hosszas huzavona és alkudozás után a lényegi kérdésekben engedett a nyomásnak és csaknem minden fontosabb ponton visszatáncolt korábbi elképzelésétől, így nem sokára már tényleg megkezdődhetnek a tárgyalások.

A piac árgus szemmel figyelte a jegybanktörvénnyel kapcsolatos híreket, az IMF-fel és EU-val való tárgyalás előfeltételéül szabott módosításokról szóló nyilatkozatok, bejelentések a forint árfolyamára is hatottak. Bár erősen leegyszerűsítő lenne az utóbbi fél év minden forintmozgást pusztán ennek a történetnek betudni - hiszen az árfolyamra az európai adósságválságról szóló hírek és a nemzetközi hangulat legalább ennyire hatottak - mégis tanulságos lehet egybevetni az MNB-törvénnyel kapcsolatos híreket és a forint mozgásait.

 
2011. december 16. Váratlanul megszakadt az IMF-fel folytatott tárgyalás. A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság előrehozták repülőjegy foglalásaikat és elutaztak Budapestről. Az egyeztetés megszakítása Olli Rehn személyes döntése volt, Amadeu Altafaj Tardio, a biztos szóvivője szerint a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal. Simor András a jegybankelnök úgy nyilatkozott, a kormány politikai komissszárt ültethet a jegybankba, a jogszabály újabb és most már totális hatalomátvétel az MNB-ben. Euró árfolyama: 300,61 forint

2011. december 19. A kormány benyújtotta a jegybanktörvényt. Matolcsy meglátása szerint az új törvény alkalmas arra, hogy megerősítse a monetáris politikát. „Akik féltik a jegybank függetlenségét, azok túlságosan negatívan látják a dolgot. Semmi félelemre nincs ok. Semmilyen módon nem értékelek semmilyen jegybankelnöki kijelentést” - mondta Matolcsy, miután Simor András hangot adott a félelmeinek.

José Manuel Barroso Orbán Viktornak írt levelében "erőteljesen azt tanácsolta", vonjon vissza a kormány két, a parlament előtt lévő sarkalatos törvényt.

Euró árfolyama: 303,65 forint

2011. december 20. Matolcsy György gazdasági miniszter háborút akart az IMF-fel, most megkapta, írta a The Economist blogja.

"Egyelőre a magyar kormány válaszára várunk, ettől függ, hogy az Európai Bizottság delegációja mikor és milyen keretek között tér vissza" - nyilatkozta a Világgazdaságnak adott interjújában Szűcs Tamás, a bizottság magyarországi képviseletének vezetője. Beszélt arról is, hogy többszöri kérésük ellenére, ahogy fogalmazott, nagy meglepetésükre nyújtotta be a kormány a jegybanktörvényre vonatkozó javaslatot. Hozzátette: alapvető kérdés, hogy a jegybanktörvény összhangban van-e az uniós szerződésekkel, garantált-e a jegybank függetlensége.

Orbán Viktor az IMF-tárgyalásokról a Fidesz hétfői zárt frakcióülésén azt mondta, amit elkezdtek, végig kell vinni. Euró árfolyama: 302,47 forint

2011. december 21. Martonyi János külügyminiszter azt mondta, a jegybanktörvény-javaslat visszavonására nem kerülhet sor, csak a módosítására, mert január 1-jén életbe kell lépnie az új alkotmányos rendnek és ennek része az említett jogszabály.

Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól a Standard & Poor's. Szijjártó Péter szerint a döntés nem tükrözi a magyar gazdaság valós folyamatait.

Euró árfolyama: 301,19 forint

2011. december 22. Elutasító választ küldött Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barroso levelére. Orbán válaszlevelében azt írta: nincs mód a halasztásra a két indítvánnyal kapcsolatban, mert a január 1-jétől hatályos új alkotmányos rendnek fontos építőköve mind a stabilitási, mind pedig a jegybanktörvény javaslata. Egyik előterjesztés sem tartalmaz olyat, amit az Európai Bizottság elnökének jogában, módjában állna kifogásolni - tette hozzá, majd úgy fogalmazott, udvarias, de elutasító választ adott.

Euró árfolyama: 306,58 forint

2011. december 23. Az Országgyűlés elfogadta a pénzügyi stabilitási törvényt, ami jegybanktörvény mellett az egyik fő oka volt az IMF-tárgyalások megszakadásának.

2011. december 30. 293 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett az országgyűlés elfogadta a jegybanktörvényt. Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke zárszavában úgy vélte, az EKB véleményét több mint kilencven százalékban figyelembe vették.

A Magyar Nemzeti Bank figyelmeztetett, veszélyezteti a magyar gazdaság stabilitását, ezért súlyosan sérti Magyarország érdekeit a kormány által beterjesztett és az országgyűlés kormánypárti többsége által pénteken elfogadandó új jegybanktörvény, valamint az új alkotmány átmeneti rendelkezéseiről szóló törvénynek a jegybank és Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonását lehetővé tévő módosítása.

Euró árfolyama: 311,13 forint

2012. január 3. Rogán Antal a gazdasági bizottság fideszes elnöke úgy vélte, az új magyar jegybanktörvény összhangban van az uniós joggal. A jegybanktörvény kapcsán az Európai Központi Bank kifogásolt 15 pontja közül 13,5-14 pontot a parlament elfogadott, így a törvény teljes mértékben összhangban van az uniós joggal és az IMF-EU tárgyalásokon sem lehet akadály.

Oliver Bailly az Európai Bizottság részéről közölte, ragaszkodik ahhoz, hogy őrizzék meg Magyarországon a nemzeti bank függetlenségét.

Euró árfolyama: 315,03 forint

2012. január 5. Lázár János a Fidesz akkori frakcióvezetője úgy nyilatkozott, marad az új jegybanktörvény, de a kormánypárt hajlandó módosítani azt, mert egy globális világban szükség van az IMF és az EU garanciájára. Minden baj gyökere az államadósság, és hogy az MNB nem támogatja a kormány gazdaságpolitikáját. A Nemzeti Bank nem Simor András bankja, hanem az országé.

Matolcsy György Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének írt levelében úgy vélte, a jegybank függetlenségén alapuló hatékony pénzügypolitika Magyarország elsődleges érdeke. A kormány eddig is tiszteletben tartotta a jegybanki függetlenséget, és ezután is így fog tenni. "A módosítások ismeretében meggyőződésem, hogy a január 1-jén életbe lépett jegybanktörvény teljes mértékben megfelel az EU-jogszabályoknak" - írta. Matolcsy szerint a jegybanktörvény módosított, és december 30-án elfogadott verziója komolyan figyelembe vette az Európai Központi Bank összes javaslatát.

Euró árfolyama: 321,93 forint

2012. január 6. A Fitch Ratings megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól.

Euró árfolyama: 316,22 forint

D  TT20120104008
Fotó: Kovács Attila

2012. január 11. Olli Rehn ismét felhívta a figyelmet, a jegybanktörvény módosítása az egyik előfeltétele az EU részéről a Magyarországgal kötendő hitelmegállapodásnak.

Euró árfolyama: 311 forint

2012. január 17. Brüsszel három kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a jegybank ügyében, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatára és az adat védelmi hatóság függetlensége kérdésében. A szokásos két hónap helyett csak egyet adtak a magyar kormánynak, hogy válaszoljon. A magyar kormány közölte, kész a megegyezésre, és az alapértékekben nincs vitája Brüsszellel.

Euró árfolyama: 310,77 forint

2012. január 18. Orbán Viktor a Bildnek adott rövid interjújában azt mondta, hűek maradunk értékrendünkhöz és nemzetünkhöz, még akkor is, ha szembe fúj a szél. Nyitottak és készek vagyunk minden problémáról tárgyalni, amelyeket az Európai Bizottság komoly érvekkel támaszt alá.

Euró árfolyama: 306,52 forint

2012. január 20. Fellegi Tamás miniszter Olli Rehnnel folytatott brüsszeli megbeszélése után közölte, sikerült világosan egyeztetni az unióval az alapvető irányokat, azokat a kondíciókat, amelyeket a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi támogatást célzó tárgyalásokkal kapcsolatban a felek kölcsönösen elfogadhatónak tartanak.

Euró árfolyama: 305,03 forint

2012. január 26. Interjút közölt Orbán Viktor miniszterelnökkel a The Wall Street Journal. Az írás címe szerint Magyarország enyhíti az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal szembeni hangnemét. A lap alcímben azt emelte ki, hogy Orbán "felhagy a harcias retorikával", és közli, hogy kormánya hajlandó egyes törvények és a politikai irány megváltoztatására, a pénzügyi támogatás elnyerése érdekében.

Euró árfolyama: 294,03 forint

2012. március 7. A Citi elemzőinek véleménye szerint akár 2013-ig csúszhat a magyar kormány és az EU/IMF közötti megállapodás. A szakértők szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy az idei második negyedév vége előtt létrejöjjön a magyar kormány és az EU/IMF között a megállapodás. Elemzők szerint Magyarországnak megfelelő tartalékai vannak ahhoz, hogy a magyar kormány akár 2013 elejéig elhúzza a tárgyalásokat.

Tárgyalt az Európai Bizottság a Magyarország ellen január 17-én indult három kötelezettségszegési eljárásról. A testület az adat védelmi biztosi hivatallal és a bírák nyugdíjazásával kapcsolatos ügyben konkrét törvénymódosításokat vár el, a jegybanki függetlenséggel kapcsolatban további információkat kért. Magyarországnak egy hónapja van reagálni az uniós észrevételekre.

Euró árfolyama: 294,4 forint

2012. március 8. Giró-Szász András kormányszóvivő a Kossuth Rádiónak azt mondta, az Európai Bizottság Magyarország ellen indított három kötelezettségszegési eljárásának tizenegy kérdéséből kilenc a nemzeti bankra vonatkozott, és mivel a jegybanktörvény ügyében nem folytatódik az eljárás, azt mondhatni, hogy 90 százalékos az egyetértés a testülettel.

Euró árfolyama: 293,3 forint

D SOS20111026018
Fotó: Soós Lajos

2012. március 14. Orbán Viktor levélben tájékoztatja José Manuel Barrosót, hogy az Európai Bizottság illetékes szolgálatainak állásfoglalása alapján megkezdődött a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabály módosításának előkészítése.

Euró árfolyama: 291,72 forint

2012. március 28. A kormány közölte, néhány ponton változtatna a kormány jegybanktörvényt módosító javaslatán a jegybank, az MNB jelezte: továbbra sem ért egyet a monetáris tanács létszámának növelésével, illetve egy újabb alelnök kinevezésének lehetőségével.

Euró árfolyama: 292,16 forint

2012. április 16. Ötoldalú egyeztetés kezdődött a jegybanktörvényről Frankfurtban, az Európai Központi Bank székhelyén. Az EKB április 12-én tette közzé legfrissebb véleményét a jegybanktörvény módosításáról, amelyben néhány pontot továbbra is kifogásolt, egyebek mellett a monetáris tanács bővítésének szándékát.

Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára közölte, az Európai Bizottság által elindított kötelezettségszegési eljárások leglényegesebb eleme a Magyar Nemzeti Bankot érintő törvény, és annak módosítása után jöhet létre az IMF/EU-megállapodás.

Euró árfolyama: 298,99 forint

2012. április 25. Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy indulhatnak a tárgyalások Magyarország hitel-kérelméről. Orbán Viktor miniszterelnök kedden meggyőzte Barroso bizottsági elnököt, hogy a jegybanktörvényt a bizottság igényei szerint módosítják. Az adat védelmi hivatal és a bírák nyugdíjazása ügyében a bizottság feljelenti az Európai Bíróságon Magyarországot. „összhangba fog kerülni a magyar jogszabály az uniós joggal”. A forint lendületesen erősödik, jelentősen esett a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása.

Euró árfolyama: 292,15 forint

2012. április 27. Orbán Viktor úgy ítéli meg, sikerrel képviselte Brüsszelben azt, hogy a kormány nem változtat a céljain, és csak az elérésükhöz szükséges eszközökről tárgyal.

Euró árfolyama: 287,63 forint

2012. május 8. Az új alaptörvény első módosításáról és a jegybanktörvény megváltoztatásáról kezdett összevont általános vitát a parlament kedden. Rogán Antal módosító javaslattal korrigálta a kormány jegybanktörvényi módosítását. A módosítások alapján a törvény a jövőben kimondaná, hogy a monetáris tanács tagjait – speciális esetekben, amikor azok nem képesek tartósan feladatuk ellátásra – az országgyűlés menthetné fel. A tanács belső tagjainak – az MNB elnöke és a két alelnöke, akik a kinevezésüket a köztársasági elnöktől kapták – felmentéséről is az elnök dönt. Rogán a módosításokkal nem tett eleget az EKB kéréseinek. Euró árfolyama: 287,22 forint

2012. május 15. Rogán Antal újabb módosítót adott be a jegybanktörvényhez. A gazdasági bizottság fideszes elnökének beadott kapcsolódó módosító javaslata a monetáris tanács felmentésével foglalkozik, a tanácstagokra vonatkozó részeket - a képviselő indoklása szerint - az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank véleményének megfelelően módosítja. A módosító valójában nem reagált az EKB összes kifogására.

Euró árfolyama: 292,35 forint

2012. május 18. Csúszik a jegybanktörvény módosítása.

Euró árfolyama: 298,9 forint

2012. május 22. Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára közölte, már június elején, akár az európai pénzügyminiszterek június 22-i értekezlete (Ecofin) előtt megkezdődhetnek a hiteltárgyalások Magyarország és az IMF, illetve az EU között.

Euró árfolyama: 296,51forint

2012. május 26. A kormány nem módosítaná a jegybanktörvény azon passzusait, amelyek szerint a monetáris tanács, és nem az elnök jár el a devizatartalékok kérdésében.

Euró árfolyama: 298,93 forint

2012. június 1. Benyújtotta az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A parlament honlapján olvasható javaslat szerint kikerül a törvényből az a paragrafus, hogy a Magyar Nemzeti Bank megküldi a monetáris tanács napirendjét a kormánynak, és a kormány képviselője szavazati jog nélkül részt vesz a monetáris tanács ülésein. Ugyancsak kikerülhet a törvényből az a bekezdés, amely a monetáris tanács tagjainak súlyos kötelezettségszegés esetén történő felmentését szabályozza, valamint az, amely a monetáris tanács megszűnéséről rendelkezik az euró magyarországi bevezetése esetén.

Euró árfolyama: 304,11 forint

2012. június 4. Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője közölte, szükség van az Európai Központi Bank és az IMF által felvetett, jegybanktörvénnyel kapcsolatos kifogások tisztázására. Az EKB és az IMF által felvetett kifogások elég fontosak, ezért szükség van ezen pontok tisztázására. Mielőbb módosítani kellene a jegybanktörvényt, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a hitelkeretről. A labda most a magyar hatóságok térfelén pattog, most rajtuk múlik, hogy tisztázzák az Európai Központi Bank és az IMF által felvetett kérdéseket.

Rogán Antal közölte, még a nyári szünet előtt elfogadja a Ház a jegybanktörvény-módosítást.

Euró árfolyama: 304,48 forint

2012. június 12. Két héten belül szavazhat a parlament a jegybanktörvény módosításáról, de nem arról, amelyik jelenleg a képviselők előtt van. A kormány ugyanis egy új javaslatot terjeszt hamarosan az Országgyűlés elé, mondta a Népszabadságnak Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.

Euró árfolyama: 296,95 forint

2012. június 15. Orbán Viktor miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, Magyarország készen áll az IMF-fel és az Európai Unióval folytatandó hivatalos tárgyalásokra, és bármelyik pillanatban érkezhetnek olyan hírek az IMF-től, hogy ezek megindulhatnak.

Euró árfolyama: 295,85 forint

Orbán az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Fotó: Szigetváry Zsolt

2012. június 17. A Ház előtt fekvő jegybanktörvény-módosítási indítványt a kabinet visszavonja - közölte Varga Mihály, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások vezetője. Az új módosítási javaslat azokat a főbb változtatásokat vezeti majd át az MNB-törvényen, amelyeket a kormány, az MNB, az Európai Bizottság, az IMF és az Európai Központi Bank által működtetett szakértői csoport alakított ki.

Navracsics Tibor igazságügyi miniszter kezdeményezésére a parlament nagy többséggel hozzájárult a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényjavaslat visszavonásához.

Euró árfolyama: 292,53 forint

2012. június 19. Varga Mihály és Simor András jegybankelnök levelet küldött az IMF-nek, amelyben ismertették a jegybanktörvényről szóló megállapodást. Az IMF-tárgyalásokat vezető miniszter hétfő este a Hír Tv műsorában úgy vélte, hamarosan megkezdődhetnek az IMF-tárgyalások, kedden pedig Simor András jegybankelnökkel közösen küldenek egy levelet a Nemzetközi Valutalapnak, az Európai Bizottságnak és az Európai Központi Banknak. Varga megismételte, Magyarország továbbra is egy elővigyázatossági hitelre tart igényt, mivel a pénzpiacok rendkívül feszült hangulatban vannak.

Euró árfolyama: 289,62 forint

2012. június 21. Matolcsy György benyújtotta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény új módosító javaslatát. Az új módosítás rendelkezik arról, hogy a monetáris tanács legalább öt-, legfeljebb kilenctagú testület. A kormány meghátrált a monetáris tanács hatáskörét rendező pontban is, ezek szerint az MT hatáskörébe a stratégiai döntések tartoznak.

Euró árfolyama: 285,17 forint

2012. június 21. A nemzetközi szervezetek közösen vizsgálják a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény csütörtökön beterjesztett módosító javaslatát, közölte a Reuters hírügynökséggel Irina Ivacsenko, a valutaalap budapesti illetékese. Megerősítette, hogy megkapták a magyar kormány levelét az MNB-törvény legújabb módosításáról.

Euró árfolyama: 285,17 forint

2012. június 25. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetért a jegybanktörvény módosításaival – mondta Simor András az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának hétfői ülésén. Az MNB elnöke elmondta, továbbra is úgy gondolják, nincs szükség az MNB monetáris tanácsának és az alelnökök létszámának további bővítésére, ugyanakkor el tudják fogadni, hogy a kormány és a parlament nem nevez ki új tagokat a következő 9 hónapban, amíg Simor mandátuma le nem jár.

Euró árfolyama: 287,55 forint

2012. június 27. A jegybanktörvény módosításának parlamenti elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval – erről tájékoztatta az IMF vezetője, Christine Lagarde a magyar kormányt és a Magyar Nemzeti Bank elnökét. Az erről beszámoló Varga Mihály IMF-ügyi miniszter szerdán elmondta: Christine Lagarde azt írta, hogy az IMF üdvözli az MNB-törvény módosítására tett kormányzati javaslatot, amely teljes egészében kielégíti a valutaalap elvárásait, és ha ezeket a változtatásokat a magyar parlament elfogadja, a tárgyalások megkezdődhetnek az IMF-fel és az EU-val.

Euró árfolyama: 286,08 forint

2012. július 6. A parlament szavaz a jegybanktörvény módosításáról, megtartja a zárószavazást is. Az Európai Bizottság bejelentette: megkezdődhetnek a tárgyalások.