Nem menekülnek az energiaitalok

2012.07.06. 10:22

Hamarosan nyilvánosságra kerül az új termékek köre, amelyeket bevonna a kormány a népegészségügyi termékadó (közismertebb nevén chipsadó) hatálya alá - mondta az Inforádió szerint Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár a HírTV Rájátszás című műsorában.

"A jelenlegi termékek közül csak azokat bolygatnánk, ahol egy ügyes termékszerkezet váltással kitrükközték magukat az adó hatálya alól, ilyenek az energiaitalok. Az egyik összetevőt úgy változtatták meg, hogy kikerüljenek az adó hatálya alól. Megyünk utána" - fejtette ki az államtitkár

"A chipsadó két célt szolgál. Egyrészt, hogy küldjön egy erős népegészségügyi üzenetet, hogy mit nem szabad fogyasztani. A másik cél, hogy ha valamilyen termékhez egészségtani hatások kötődnek, akkor azoknak a fogyasztói járuljanak hozzá a költségekhez, tehát ez egy forrásteremtési mechanizmus is" - magyarázta a népegészségügyi termékadó tavaly szeptemberi bevezetésének okát az egészségügyért felelős államtitkár, aki elárulta: dolgoznak azon, hogy bővítsék az érintett termékek körét.

A kormány az idei költségvetésben 20 milliárd forintos bevételt remél a népegészségügyi termékadóból. Május végéig 7,4 milliárd forint folyt be chipsadóból. Szócska Miklós beszélt arról is, hogy az idei egészségügyi béremelésre elkülönített 28 milliárd forintos tételt részben a népegészségügyi termékadóból, részben az átalakításokból származó megtakarításokból fedezik.