Varga: Nem lesz sétagalopp az IMF-fel

2012.07.09. 10:12 Módosítva: 2012.07.09. 10:29
A magyar fél még nem tudja pontosan, hogy miről lesz majd szó a tárgyalóasztalnál a nemzetközi szervezetekkel folytatott egyeztetéseken, de vannak sejtései – mondta Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a köztévé reggeli műsorában. Elsősorban az adópolitika területén számít kemény tárgyalásra a magyar delegációvezető. Szóba kerülhet a vagyonadó, az ingatlanadó, de várhatóan téma lesz a tranzakciós illeték jegybankra történő kiterjesztése is, miután Simor András „dörgedelmes leveleket írt a kormánynak”.

„A nagy kérdés, hogy miről beszélünk majd a tárgyalóasztalnál. Ezt nem tudjuk, de sejtéseink vannak” – mondta Varga Mihály. A tárca nélküli miniszter szerint először a tények pontosítására és tisztázására van szükség, például ilyen, hogy mekkora a növekedés és a hiány. „A jövő év megint nagy kérdés, hiszen addig a költségvetés főszámait elfogadja a Parlament és mi azokat akarjuk majd ismertetni az asztalnál a tárgyalódelegációval” – tette hozzá.

„Innentől kezdődik az izgalmas része. Nem lesz ez sétagalopp. Nem lesz piros szőnyeg kiterítve és az, hogy itt írják alá” – vetítette előre a kormánypárti politikus. „Itt egy kemény tárgyalás lesz, főleg adózási kérdéseknél számítok vitára. Olyan adók előkerülhetnek, mint például a vagyonadó, az ingatlanadó kérdése” – fogalmazott.

Nem szívbajosak

„Az IMF nem szívbajos. Ukrajnában, Lengyelországban és Romániában olyan témákat előhozott, hogy a politikusok vakargatták a fejüket” – vélekedett Varga Mihály, aki hozzáfűzte: meglátjuk, hogy meddig tudunk eljutni júliusban, és majd augusztus végén folytatjuk.

A konkrét tárgyalási témákról szólva Varga Mihály kifejtette, hogy „beszélni mindenről lehet”. A miniszter ha olyan kérdéseket érintenek, amelyek a magyar gazdaságpolitika alapelemei, akkor elmondjuk, hogy mi a magyar fél véleménye. Lehet, ahol lehet kompromisszumot kötni, lehet, ahol nem. Elmondása szerint a magyar fél nyitottsággal fog leülni a tárgyalóasztalhoz, „a kérdés, hogy mi van a valutaalap zsákjában”.

Téma lesz a tranzakciós adó

Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha a nemzetközi szervezetek tárgyalódelegációja beleköt a pénzügyi tranzakciós adóba, Varga Mihály úgy felelt, hogy az „biztos elő fog kerülni”. A jegybankelnök „már dörgedelmes levelet írt” a magyar kormányhoz, mondta Varga. Ebben Simor András felsorolja, hogy mi az, ami szerinte sérti a jegybanki függetlenséget és mi az, ami számára sérelmes. „Ezeket szerintem elő fogja hozni a valutaalap és a Bizottság is, sőt nemcsak a Bizottság, hanem az Európai Központi Bank képviselője is ott ül majd a delegációban".

A miniszter azt mondta, „mi el fogjuk mondani, az volt eddig a furcsa, hogy miközben a bankoknak nagy része fizetett bankadót, addig a jegybank kimaradt. A jegybank bevonása helytálló kezdeményezése volt a kormány részéről. Nem hiszem, hogy ezen múlna a tárgyalások sikeressége".

A Magyar Nemzeti Bank múlt csütörtökön hozta nyilvánosságra Simor András Matolcsy Györgynek és Orbán Viktornak írt levelét. A jegybankelnök a nemzetgazdasági miniszternek címzett levelében hangsúlyozza, hogy a tranzakciós illeték MNB-re történő kiterjesztése sérti a jegybank intézményi és pénzügyi függetlenségét, valamint felveti a monetáris finanszírozás tilalma szellemének sérelmét. Varga Mihály a köztévé hétfő reggeli műsorában sérelmezte azt is, hogy november óta húzódtak az előkészítő tárgyalások. „Ez szerintem is nonszensz” – jelentette ki.