Évközi nyugdíjemelést tervez a kormány

2012.07.10. 07:53

A kormány évközi kiegészítő nyugdíjemelést tervez, tudta meg a Napi Gazdaság, az előterjesztés szeptemberben kerülhet a kormány elé. Az erről szóló előterjesztést a kormány szeptemberben már elfogadhatja, így a törvény szerint novemberben kifizethetik. Nem nagy emelésről van szó, 1-1,3 százalékpontos kiegészítő nyugdíjemelésre kerülhet sor, ám ez negyede az év elején meglépett 4,2 százalékos emelésnek.

A jelenleg érvényes szabályok szerint januári nyugdíjemelés nem lehet nagyobb, mint az arra az évre a kormány által a költségvetési törvényben tervezett infláció. Az idei költségvetés 4,2 százalékos inflációval kalkulált, ám a kormány prognózisa szerint is 5,2 százalék lehet a pénzromlás mértéke idén. Ezzel a becsléssel a kormány továbbra is a becslések alsó sávjában marad, ugyanis Reuters elemzői konszenzusa 5,5 százalékos átlagos inflációt vár 2012-re.

Ha a kiegészítő nyugdíjemelés mértéke meghaladja az egy százalékpontot, akkor az beépül a nyugdíjakba, így a következő évben már a kiegészítő emeléssel megemelt összegre érkezik az újabb emelés. Amennyiben viszont a kiegészítő nyugdíjemelés mértéke egy százalék vagy annál kisebb, akkor a januárig visszamenőlegesen járó különbözetet kifizetik, ám az nem számít bele a nyugdíjba. 2013-ra a kormány az ideivel megegyező, 4,2 százalékos inflációt tervez, így a januári emelés ekkora lehet.