Százmilliárdos kár a mezőgazdaságban

2012.07.10. 10:01
Egyes gyümölcsféléknél rövidebb szezont, másoknál napégést okozhat a tartós kánikula - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke, aki szerint már a kis mennyiségű csapadék is jól jöhet a termésnek. A forró időjárás több százmilliárd forintos kárt okozhat, a dinnyének viszont jó éve lehet.

Több százmilliárd forintos kárt okozhat a mezőgazdaságban az elmúlt hetek szokatlanul forró időjárása - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke.

Vancsura József az InfoRádióban elmondta: a tartósan meleg időjárás vélhetően tönkretette a kukorica termés felét, és ez tovább emeli az amúgy is magas takarmányárakat, amelyek a tavalyihoz képest 10-15 százalékkal nőhetnek az idén. Hozzátette: a nagy meleg miatt a napraforgó minősége és mennyisége is elmaradhat a tavalyitól.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke korábban arról beszélt, hogy hetente egymilliárd forintot tesz ki csak a baromfitenyésztők közvetlen kára a hőség miatt, így 10-15 százalékos áremelés várható.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács elnöke azt mondta, hogy megsínylik a mezőgazdaságban, ha nincs öntözési lehetőség, ez a termésmennyiségben is problémát okoz.

Mártonffy Béla kiemelte: a meggyszezon gyorsan lefutott, míg a dinnyének jót tesz a meleg, kiváló minőségű gyümölcs képződik, de a tartós kánikula napégést okoz, ami hátrányokat jelenthet.

A tavaszi fagyok és az aszály miatt az idei év a zöldségtermelőknek kedvez, a gyümölcstermésben rosszabb lesz az év, mint a tavalyi volt.