Varga nagyon nehezen engedne az egykulcsos adóból

2012.07.10. 06:11
A kormány egyelőre nemet mondana az ingatlanadó és a vagyonadó bevezetésére, az egykulcsos adóból viszont "nagyon nehezen tudna csak engedni", jelentette ki a tárgyalások megkezdésére készülő Varga Mihály IMF-miniszter. Szerinte a kormány nem sértette a jegybank függetlenségét azzal, hogy a tranzakciós illeték kivetésével vagy veszteség termelésére, vagy annak továbbhárítására kényszerítik.

A kormány már tavaly november óta megállapodásra törekszik az EU-val és az IMF-fel, de az egykulcsos adó olyan sarokpontja a gazdaságpolitikájának, amiből csak „nagyon nehezen tudna engedni”, jelentette ki az IMF-tárgyalásokért felelős Varga Mihály az M1 Este című műsorában.

„Az egykulcsos adóban én nem látok túlságosan nagy mozgásteret a magyar kormány részéről, de nyilván meghallgatjuk, hogy mi a probléma, mi a kifogás ezzel az adórendszerrel kapcsolatban” – mondta. Az adó először 2013-ban lesz tisztán egykulcsos, a szuperbruttó kivezetése után. Ez utóbbi ugyan bevételkiesést okozhat, de Varga szerint az adókiesés a gazdasági növekedés révén visszajöhet, mert akinél több pénz marad, az többet fogyaszt, vagy beruház.

A fogyasztás növelése Matolcsy gazdaságpolitikájának is sarokpontja, bár a közgazdászok általános véleménye szerint Magyarországon a fogyasztás növelésével az exportáruk nagy aránya miatt nem igazán lehet növelni a gazdaságot.

Varga szerint arra egyelőre nemleges választ adnának, ha az IMF az ingatlanadó vagy a vagyonadó bevezetését követelné. Szerinte a magyar gazdaságban most nem adóemeléseket, hanem adócsökkentéseket szeretnének megvalósítani. „Nem hiszem, hogy a valutaalap ne mérlegelné azt, hogy ha ilyen kérdéssel előjön, akkor erre milyen választ tud kapni” – mondta.

Varga biztos abban, hogy az IMF nem fogja kérdezni, mi is pontosan a tranzakciós illeték, mert az tekintélyes része a teljes adóbevételnek. Szerinte az nem sérti a jegybank függetlenségét. A tranzakciós adót az MNB-re is kivetik, amit az vagy továbbhárít és kamatot emel, vagy nem hárit tovább, ez esetben viszont a veszteséget a költségvetésnek kell kipótolnia. Ha kamatemelés nélkül hárítaná tovább, akkor viszont a banki hitelkihelyezések eshetnek vissza.