Vége az állami pénzből épült papírgyárnak

2012.07.10. 11:26

Elrendelte a Fővárosi Törvényszék a budapesti székhelyű Higi Papírsoft Zrt. felszámolását – értesült az Index. A cég a Magyar Fejlesztési Bank 11 milliárd forintos állami hiteléből épített papírgyárat Szolnokon, amelyre további több milliárdos állami hitelt és kezességvállalást kapott. A 2009-re elkészült, a próbaüzem után bértermelést végző gyár működése áprilisban állt le a tulajdonosok közötti jogviták sora miatt, a cég az állami kölcsönökből semmit nem fizetett vissza.

A lapunk birtokába került bírósági végzés értelmében a felszámolási kérelmet a cég egyik hitelezője március 29-én nyújtotta be, a felszámolásról szóló végzés július 9-én, hétfőn emelkedett jogerőre. Lapunk úgy tudja, a cégnek számos hitelezője volt, és a felszámolására készült az a Star Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. is, amelynek a papírgyárban a bérmunkát végezték. Ráadásul a Star egyik tulajdonosa és egyben ügyvezetője történetesen az az Oleg Stalnov, aki a Higi három külföldi, összesen 75 százaléknyi érdekeltséggel rendelkező részvényesének a tulajdonosi képviselője.

A végzésből az nem derült ki, hogy a Star végül kérte-e a felszámolást, és ha igen, akkor az ő felszámolási kérelme miatt indult-e az eljárás, Stalnov viszont egy júniusi bírósági tárgyaláson erről azt mondta: „nem tudok arról, hogy [...] a Higi Papírral szemben felszámolási kérelem került volna benyújtásra”. Ugyanakkor a Higiben kisebbségi részesedéssel rendelkező üzletemberek jogi képviselője ugyanezen a tárgyaláson azt mondta, hogy a Star Kft. beadott felszámolási kérelmet, és később az egyik tanú is azt mondta, hogy kaptak erről értesítést. Ez persze nem jelent semmit, hogy hány hitelezője volt a cégnek, azt jól érzékelteti, hogy csak végrehajtási eljárásból hat folyik jelenleg is ellene, az adóhivatal és közjegyzők mellett még a Fővárosi Bíróság, de még parkolási társulás is kezdeményezett ilyet.

A cég felszámolója a Kelet Holding Gazdasági Tanácsadó Zrt. lett, a felszámolóbiztos az a Marjasné Endrédi Zsuzsanna, aki 2008-ban az azóta szintén csődbe ment Vegyépszer vezérigazgató-helyettese, majd annak csődvédelme idején a cég csődgondoka volt. A hitelezőknek negyven napjuk van, hogy a követeléseiket bejelentsék a felszámolóbiztosnak, ennek fejében a követelés 1 százalékát kell befizetniük.

A Higi történetéről az elmúlt években többször beszámoltunk. A cég 2006-ban kezdte építeni szolnoki papírgyárát, már a beruházást több bonyodalom kísérte, a vállalkozók egy részét nem fizették ki, volt olyan kivitelező, aki felszámolás alá került a munka végére. A próbaüzem végül 2009 végén indult el, de a cég végül csak bérgyártást kezdett. A kisebbségi tulajdonosok ezt komolyan kifogásolták, holott az állami MFB-től nemcsak a megépítésére kaptak 11 milliárdot még 2006-2008-ban – a beruházás problémáiról korábban többször írtunk –, hanem később milliárdos nagyságrendű forgóeszközhitellel és lehívott bankgaranciával is segítette (volna) az elindulását az állami bank.

A vállalat tulajdonosai között 2009 óta folyamatosan konfliktusok voltak, miután az év tavaszán egy olyan, az alaptőkét emelő és így a tulajdoni viszonyokat átrendező közgyűlés volt, amelyre nem hívtak meg minden részvényest; ennek döntéseit a múlt év végén megsemmisítette a bíróság. A szembenálló csoportok egyike a 75 százalékos részvénycsomaggal rendelkező, Stalnov által képviselt külföldi cégek, a másik oldalon a más hazai befektetésekben is érdekelt Szabó Péter által képviselt ciprusi Ranibon Holding Ltd. és az időközben felszámolás alá került olasz Over Meccanica SpA (ez utóbbi nyert pert a 2009-es közgyűlés miatt indított perben).

Április elején a szolnoki gyárban viszont egy közgyűlést tartottak, amelyen Stalnov nem vett részt, és így nem volt jelen a részvényesek többségi képviselet. Ezt követően az üzemet átvette a másik tulajdonosi csoport, Stalnovék emiatt birtokvédelmi pert kezdtek, amelyet múlt héten első fokon elveszítettek. A Stalnovék közlése szerint büntetőeljárással folytatódó ügy igazi vesztesei – a pénzét elbukó, és követelését már követeléskezelőnek értékesítő MFB mellett – persze a cég dolgozói. A Higi több mint száz munkavállalója már a májusi bérét sem kapta meg, és a felszámolás elrendelése valószínűleg azt eredményezi, hogy az állásukat is elveszítik.