Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Három éven belül el kell adni az MKB-t

MTI/Index
2012.07.11. 17:27
A BayernLB bajor tartományi banknak 2015-ig értékesíteni kell a MKB Bank Zrt.-t, de ha nem sikerül megfelelő áron eladni a magyar leánybankot, akkor haladékot kaphat az Európai Bizottságtól - írta szerdán a Financial Times Deutschland (FTD).

A német üzleti lap felidézte, hogy a bajor állam 2008-ban 10 milliárd eurós támogatással mentette ki a BayernLB-t a pénzügyi válságból. Az állami támogatás ellentételezéséről három éven keresztül tárgyalt a bajor kormány a brüsszeli bizottsággal, és végül az idén július elején állapodtak meg. Az egyezség szerint a BayernLB-t karcsúsítani kell, az alkalmazottak számát több mint ötezerrel kell csökkenteni, a bank mérlegfőösszegét pedig 2015 végéig 100 milliárd euróval 200 milliárd euróra kell leszállítani. Az állami támogatás felét 2019-ig kell visszafizetni.

A lap értesülése szerint az MKB-t 2015-ig kell értékesíteni, de az anyabank akár haladékot is kaphat, ha addig nem sikerül az ügylet. A bizottság azért nem szabott meg szigorú határidőt az értékesítésre, mert „bankot manapság nemigen lehet eladni” - írta az FTD.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter a lapnak azt mondta, hogy az EB "az időtényezőt tekintve nagy rugalmasságot biztosított az MKB értékesítéséhez". A müncheni vezetés szerint a magyar leánybankot "a következő években" adják el - tette hozzá a miniszter.

A BayernLB a második legnagyobb úgynevezett tartományi bank, vagyis olyan bank, amelynek fő tulajdonosa valamely német tartomány. A cég 1994 óta tulajdonos az MKB-ben, részesedése 95,23 százalék.

Simák Pál, az MKB vezére nemrég azt mondta, hogy „azt, hogy eladják-e a tulajdonosok vagy sem, majd ők eldöntik. Az biztos, hogy az MKB Bankot piacképessé kell tenni, hiszen a BayernLB állami támogatásáról szóló, folyamatban lévő brüsszeli tárgyalássorozat valószínűleg minket is érint majd. Más kérdés, hogy jelenleg nem hemzsegnek a vevők a magyar bankpiacon”.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek