Tőzsdézni kezdett a lakosság

2012.07.11. 11:56
Számottevő mennyiségű pénz érkezett a lakosságtól az év első felében tőzsdei befektetésekbe, amely a megtakarítási hajlandóság javulására utal. Ezt egyébként nem nem tükrözi a Budapesti Értéktőzsde alacsony forgalma, amelynek hátterében egyrészt a külföldi befektetők kivárása húzódik meg, másrészt a magyar kisbefektetők egyre inkább a külföldi értékpapírpiacokon keresnek vonzó célpontokat.

Javuló megtakarítási trendről árulkodik az első félév, megemelkedett a megtakarítási kedv és nőtt az érdeklődés az értékpapír-piaci befektetések iránt is, írja KBC Securities elemzésében. A kedvező folyamat nem hagyott azonban nyomot a Budapesti Értéktőzsde forgalmán (BÉT), amely 2010 óta szinte folyamatosan csökken. Az idei év első félében az azonnali piac duplikált forgalma 28 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakáétól, a júniusi forgalom pedig 33 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

tozsde1
Fotó: BÉT, KBC Equitas

Ezzel az értékkel Budapest teljesített a leggyengébben az egyébként ugyancsak kétszámjegyű visszaesést átélő régiós piacok között. A forgalom csökkenése az amerikai részvénypiacokra csak jóval kisebb mértékben jellemző, az USA tőzsdéinek forgalma a minimális visszaesés után is összehasonlíthatatlan magasságokban jár a magyar, vagy bármely más régiós tőzsdéhez képest. Odakint egy-egy részvény napi forgalma akkora lehet, amekkorát itthon az egész térség nem produkál.

A budapesti börze helyzetét az is súlyosbítja, hogy az utóbbi hónapok európai válságjelei nyomán a külföldiek jelentős tételben számolták fel a magyarországi és más fejlődő országbeli részvény-befektetéseiket, a kockázatkerülés pedig nettó forráskivonáshoz vezetett. Úgy látják, hogy változást a BÉT számára is többek között az EU-IMF hitel megállapodás hozhat, amely mérsékelheti a bizonytalanságot.

A külföldi befektetők kivárnak addig, amíg nem bizonyosodnak meg arról, hogy a magyar költségvetés fenntartható pályára állítható, s a költségvetési hiány megszűntetéséhez nincs szükség olyan eseti intézkedésekre, amelyek érdemben befolyásolják egyes iparági szektorok, vállalatok, pénzintézetek teljesítményét.

„A növekvő likviditás mellett több vonzó vállalati célpontra is szükség lenne ahhoz, hogy megforduljon a BÉT-forgalom jelenlegi trendje, a jelek szerint ugyanis a lakosságtól bevonható tőke már növekedni kezdett.” – hívta fel a figyelmet Tordai Péter, KBC Securities lakossági üzletágvezetője. Mind több – felhalmozásra képes – magánszemély lát ugyanis fantáziát az alulértékelt részvényekben. A részvénypiacokra beáramló források nagyságát is elsősorban a  tőzsdei árfolyammozgások befolyásolják.

A budapesti börze helyett az elmúlt hónapokban a magyar lakosság egyre inkább a nemzetközi tőzsdék felé fordult: a friss befektetésre szánt pénz több mint fele külföldi, elsősorban amerikai részvényekbe áramlik. Az USA-beli tőzsdék vonzerejét a kellő likviditás mellett az izgalmas kereskedési lehetőséget kínáló technológiai részvények is növelik.

„A Google, vagy az Apple sokak számára izgalmas papír, az áttörést hozó technikai fejlesztések különleges vállalati stratégiával a háttérben laikusokat is a parkettre csábítanak. Az előbbi részvények otthonának számító Nasdaq például a magyar kisbefektetők legkedveltebb külföldi piacának számít ” – közölte Tordai.