Nem azt kapjuk az IMF-től, amit kérünk

2012.07.12. 16:52

Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója csütörtök délutáni washingtoni sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy Magyarországgal készenléti hitelmegállapodásról tárgyal majd az IMF jövő héten Budapestre látogató küldöttsége, nem pedig FCL vagy PCL típusú hitelkeretről – írja a Portfolio.

Az IMF washingtoni illetékese szokásos washingtoni sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az IMF delegációja az európai küldöttséggel kedden kezdi meg tárgyalásokat a magyar hatóságokkal. "A legutóbbi gazdasági fejleményeket fogják megvizsgálni" - mondta Gerry Rice, aki részleteket egyelőre nem kívánt közölni. Egy másik kérdésre válaszolva egyértelművé tette, hogy a felek között egy készenléti hitelmegállapodásról lehet szó, amely elővigyázatossági jelleget ölthet, vagyis Magyarország nem akarja felhasználni a hitelt.

Emlékezetes, a magyar fél részéről még az elmúlt napokban is olyan nyilatkozatok hangzottak el, miszerint Magyarország egy rugalmas hitelmegállapodásban bízik, nem pedig készenléti hitelkeretben (amely szigorúbb feltételeket és rendszeres programfelülvizsgálatot jelent). A csomagokról részletesen itt olvashat.

Az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutalap képviselői jövő kedden kezdik meg tárgyalásaikat Magyarországon és az előzetes hírek szerint július 25-ig tartózkodnak Budapesten - csütörtökön pedig kiderült, hogy Matolcsy György éppen erre az időszakra időzítette nyaralását.