Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Állami pénzt kér a Zsolnay

MTI/Index
2012.07.13. 07:33
A pécsi önkormányzat közgyűlése jóváhagyta, hogy a város egy forintért megvásárolja a Közgép Zrt.-nek a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben lévő részesedését.

A testület csütörtöki döntésének értelmében a baranyai megyeszékhely vagyonkezelőjén, a Pécs Holding Zrt.-n keresztül gondoskodik a Zsolnay eddigi kisebbségi tulajdonosának számító, a Közgép Zrt. tulajdonában lévő Manufaktúra-Befektető Kft.-vel a részvények átadásáról.

A közgyűlés a polgármestert és a Pécs Holding Zrt. vezérigazgatóját arra kérte fel, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. további működésének biztosítása céljából tárgyalásokat folytasson az állam illetékes szerveivel, illetve újabb potenciális befektetőkkel, és gondoskodjanak egy újabb befektetői pályázat, illetve az állami szerepvállalás jogi formájának előkészítéséről.

Arról is döntött a testület, hogy a Zsolnay további működésének biztosítása céljából a polgármester és a Pécs Holding az állami szerepvállalás lehetőségével összefüggésben vizsgáltassa meg a manufaktúra nonprofit társasági formára áttérésének esetleges előnyeit.

A Közgép csak a magyar értékeket mentette volna

A Közgép Zrt. július elején azt állította az MTI-nek, hogy miután 400 millió forintot fordított a Zsolnay Porcelánmanufaktúra megmentésére, jelképes összegért, 1 forintért eladja a gyárban szerzett részesedését Pécs városának. Hangsúlyozták: nem üzleti céllal, hanem a Zsolnay örökségének megőrzéséért fektetett a manufaktúrába a cég.

Ennek ellenére - megfogalmazásuk szerint - "alaptalan, nemtelen és durva politikai és médiatámadások kereszttüzébe" kerültek pécsi szerepvállalásuk óta. A nemtelen támadások jó része arra irányult, hogy a Közgép nem fizette ki a cég megvételekor vállalt 500 millió forintot, a Zsolnay tőkeemelésére. De legalább nem kérik vissza, amit nem adtak oda, az építőipari vállalat ugyanis nem támaszt igényt a manufaktúrába invesztált pénzére - közölték.

Az akkori közlemény emlékeztet: a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. 2011 májusában vásárolta meg a Manufaktúra Befektető Kft.-t, és ezzel közvetve a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi részesedését. A cég közölése szerint elsődleges szándékuk a Zsolnay egyedülálló örökségének megmentése, a magyar értékek és a munkahelyek megőrzése volt.

Azért veszteségesen nem kell

A porcelánmanufaktúra átvilágítása során ugyanakkor kiderült, hogy a gyár a vártnál is súlyosabb helyzetben van. 2011-ben története egyik legnehezebb évét zárta, nettó árbevétele 2010-hez képest több mint negyedével, csaknem 300 millió forinttal csökkent, és 282 millió forint veszteséget termelt.

A Közgép szerint a megváltozott körülmények között teljes működésimodell-váltásra van szükség a porcelánmanufaktúrában, hogy a piaci tevékenység helyett a fenntartható értékmegőrzés kerüljön előtérbe. Nem teljesen világos azonban, hogy mire számított a Közgép, hiszen a Zsolnay már évek óta a csőd szélén táncolt, nem egyszer az azonnali felszámolás határára került.

Pécs az államra sózná

A pécsi polgármesteri kabinetiroda a Közgép bejelentését követően közleményben jelezte: a városvezetés elfogadja a Közgép Zrt. ajánlatát. Hangsúlyozták: a városvezetés célja továbbra is az, hogy biztonságban tudja Pécs egyik legfontosabb jelképét, a Zsolnay manufaktúrát és dolgozóit.

"Ezért kezdeményezni fogjuk a magyar kormánynál, hogy e nagyhírű gyár állami fenntartásba kerüljön, hiszen ez nemcsak Pécs, hanem Magyarország érdeke is" - húzták alá.  • Vennék
  • Bankszámla