Oszkó: Nem lesz gyors IMF-megállapodás

2012.07.13. 08:23
Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint akár decemberig is elhúzódhatnak az egyeztetések az IMF-fel és az EU-val, szerinte a kormánynak sem érdeke a gyors megállapodás, és az IMF sem fogja siettetni.

Oszkó Péter a Népszabadságnak elmondta: az sem elképzelhetetlen, hogy a valutaalap megvárja a 2013-as költségvetés törvénybe foglalását, hogy biztosítéka legyen a hitelprogram végrehajtására.

Úgy vélte, nem szükségszerű, hogy állami vállalatok privatizációját, netán a közszféra béreinek csökkentését kérje a valutaalap a magyar kormánytól, a költségvetés helyzete ezt szerinte nem teszi indokolttá.

Elég lenne, ha az Orbán-kormány felülvizsgálná az egyenleget veszélyeztető korábbi döntéseit, és akkor bércsökkentés vagy ehhez hasonló drasztikus lépések nélkül is tartani lehetne a hiánycélt, mondta a volt pénzügyminiszter, megemlítve, hogy növekedési adottságaink jobb pályát feltételeznek, mint ami jelenleg megvalósulni látszik.

Arra a kérdésre, hogy mit kérhet az IMF, Oszkó Péter az egykulcsos adót emelte ki, ami nemcsak azért lehet szálka a valutaalap szakembereinek szemében, mert sarkalatos törvényben rögzítették, hanem egyensúlyi okokból is. Nem alaptalan ugyanis abból kiindulni, hogy a tranzakciós illetékből nem folyik be annyi bevétel jövőre, mint amennyivel a kormány számol, s akkor szükség lehet pótlólagos forrásokra - mondta.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla