Simor: Rombol a kiszámíthatatlan kormány

2012.07.16. 12:34

Csak az egészséges fogyókúra hozhat tartós csökkenést – ezzel a címmel tartott előadást Simor András a jegybank elnöke a magyar közgazdász társaság hétfői konferenciáján. Simor úgy vélte, a magyar gazdasag elsősorban kockázati megítélésében rosszabb, mint a régió más országai, a költségvetési egyenlegben sikerült eredményeket elérni.

Úgy vélte, a költségvetési hiánycél 3 százalék alatt tartása jelentős eredmény, illetve az lett volna, ha az eredeti törvényjavaslatot fogadjak el. Az MNB korábbi elemzése még nem számolt többek közt a 300 milliárdos munkahely védelmi csomaggal és a tranzakciós adó változtatásával. A pontos hatások kiszamítása meg nem történt meg, az azonban kijelenthető, hogy ennek jelentős az egyenlegrontó hatása.

Lassú belső motorok

Tovább rontja a kilátásokat, hogy a kormány túl optimista makrogazdasági pályával számol. Simor szerint további, egyenlegjavitó intézkedésre lesz szükség. Az MNB elnőke szerint a belső fogyasztás élénkítésevel nem lehet jelentős növekedést elérni Magyarországon rövidtávon, a gazdaságot eddig is elsosorban az export húzta.

A válság hatására minden országban csökkent a potenciális növekedés, de azért vannak különbségek. Magyarország a potenciális növekedés szempontjából nem a feltörekvő országokhoz hasonlít, hanem sokkal inkább az eurózóna perifériaországaihoz. Rombolja a gazdasági növekedést, ha a szabályozói környezet kiszámíthatatlan, ha elmaradnak a beruházások, a szellemi tőke leépül, elmarad az innováció.

A kormány maga után oltja a tüzet

Simor szerint jelentős eredményeket nálunk a munkaerőpiaci reformokkal lehet elérni. Az aktivitási ráta az elmúlt három évben valamennyit emelkedett, ez eredményesnek mondható, bár meg mindig elmaradunk az európai átlagtól. Ráadásul nálunk az aktivitási ráta növekedésével együtt nem nőtt a foglalkoztatás, aminek egy jelentős része a közmunkaprogramból származott. Simor szerint a munkahelyvédelmi akcióterv ebből a szempontból mindenképpen előremutató, hiszen nálunk az egyik legnagyobb elmaradás éppen a szakképzetlenek foglalkoztatásban van.

Csakhogy a jelenlegi járulékcsökkentés mindössze a korábbi intézkedéseket korrigálja, a minimálbérre számolva az adóék a 2010-es szintre esik vissza az akcióterv hatására.

Simor szerint a munkaerőpiacon kívül a beruházási környezetre is érdemes figyelmet fordítani (a beruházások helyzetéről szóló elemzésünket itt olvashatja). A befektetők védelme kategóriában a Doing Business listáján Magyarország megítélése nagyon kedvezőtlen, a szabályozas nem elég kiszamitható, ez a potenciális növekedésre is rossz hatással van. Nincs jó helyzetben hazánkban a hitelezés sem, a beruházási aktivitás szinte valamennyi ágazatban csökkent.

A magyar gazdaságban az utóbbi időben kórosan kevés volt a beruházás. Az MNB elnöke szerint a bejelentett tíz pontos csomagról akkor lehet végső ítéletet mondani, ha látszik, hogy ez hogyan hat a költségvetésre és azoknak az intézkedéseknek, amelyeket az egyenleg javítása érdekében kell majd bevezetni, milyen gazdasagi hatásai lesznek. Simor szerint, "ha emeljük a gyerekek zsebpénzet, arra is fel kell hívni a figyelmüket, hogy ez azt jelenti, hogy cserébe nem tudunk hetente étterembe járni, csak havonta"- érzékeltette Simor.