Egyszerűbb lesz a törkölyt lepárolni

2012.07.17. 21:25 Módosítva: 2012.07.17. 21:45
Egyszerűsítik a borászati melléktermékek kivonását, lepárlását

Egyszerűsíti a borászati melléktermékek (szőlőtörköly és seprő) kivonásával és lepárlásával összefüggő eljárásokat a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), hogy csökkentse a borászatok adminisztrációs terheit. A jogszabály-módosítással egyszerűbben igényelhetnek támogatást a melléktermék-lepárló üzemek a jövőben. Kevesebb dokumentumot kell a támogatáshoz benyújtani, de a közösségi forrás felhasználását vizsgáló ellenőrzések továbbra is alaposak lesznek.

A törkölymegsemmisítést választó borászatoknak ezután elég lesz egyszer, a szüret kezdetekor bejelenteni a tételenként kivont melléktermékeket. További lényeges változás, hogy mostantól nem zárható ki a bortermelőket érintő támogatásból az a termelő, aki a borászati melléktermék-kivonási kötelezettségét elmulasztja.

Ez a szankció korábban több, közösségi forrásért pályázó vállalkozásnak jelentett aránytalan, hátrányos megkülönböztetést. A szőlőtörköly- és seprőkivonási kötelezettség teljesítését azonban a kormányhivatalok továbbra is ellenőrzik. A kivonás elmulasztásakor szintén kiszabják a bírságot.

Az intézkedés része a kormány egyszerűsítési programjának és a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programnak, ami a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek csökkentését, a jogszabályok nyelvezetének közérthetőbbé tételét célozza meg.

Az Európai Unió 2004-től írta elő a tagállamoknak a törkölylepárlási kötelezettséget. A borreform után ez megváltozott: már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereiről. Az alternatív törkölykivonási lehetőségeknek köszönhetően a borászok szabadabban rendelkezhetnek a melléktermékkel.

A kisebb borászatok után a múlt évi szüreten már a nagyobb - ezer hektoliternél többet termelő - borászatok is maguk választhatták meg, milyen módszerrel semmisítik meg a törkölyt.

Az Országgyűlés a múlt héten egyhangúlag fogadta el a bortörvényt, aminek egyik fontos eleme, hogy a borászati melléktermékek, így például a borseprő felhasználása is változik. A magyar szeszesital-előállítók a jó minőségű borseprő felvásárlásával és felhasználásával európai versenytársaikhoz hasonlóan készíthetnek borpárlatot, amire eddig nem volt lehetőségük.