Ma kezdődnek az egyeztetések az IMF-fel

2012.07.17. 07:24 Módosítva: 2012.07.17. 07:33

Megkezdődnek az egyeztetések az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tárgyalóküldöttsége és a magyar kormány között. Az IMF részéről Thanos Arvanitis misszióvezető a delegáció vezetője, magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló.

Thanos Arvanitis idén április 30-án váltotta Christoph Rosenberget a magyar misszióvezetői poszton. A szakember a Nemzetközi Valutaalap európai ügyekkel foglalkozó részlegének tanácsadója, 2010-től az ukrajnai missziót vezette idén, év elejéig. A magyarországi tárgyalásokon részt vesz Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője is.

Varga Mihály egy korábbi nyilatkozata szerint Magyarország egy körülbelül 15 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeretről szeretne megállapodni a nemzetközi szervezetekkel.

Az elmúlt hét csütörtökön az IMF külkapcsolati igazgatója, Gerry Rice Washingtonban sajtóértekezleten bejelentette: a Nemzetközi Valutaalap készenléti hitelmegállapodásról fog tárgyalni a magyar kormánnyal. Hozzátette ugyanakkor: az IMF tudomásul veszi, hogy a magyar kormány a készenléti hitelmegállapodást elővigyázatossági hitel gyanánt fogja kezelni.

Az IMF és az EU delegációja a következő napokban körbejárja a magyar gazdasági élet irányító intézményeit, tájékozódik a pontos helyzetről, elemzőkkel konzultál.

Az IMF-t 2010 nyarán, a kormányváltást követően ebrudalta ki Budapestről a magyar kormány, az újbóli együttműködést tavaly novemberben jelentette be a gazdaságpolitikáját három nappal korábban még az IMF ellen hangoló Matolcsy György; a nemzetgazdasági miniszter erről hamarabb tájékoztatta a sajtót, mint magát a valutaalapot. Az informális tárgyalások decemberben megkezdődtek, de megszakadtak a jegybanktörvény és más, az unió által kifogásolt jogszabályok miatt.