Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Szélerőművet épít az Ikea és a Lego

2012.07.18. 16:53

Miután az államok támogatóképessége kimerülőben van, egyre több cég száll be a megújuló energiaforrások piacára: a dán Lego nemrég Németország egyik legnagyobb épülő tengeri szélfarmjába vásárolta be magát, míg a svéd Ikea az idei év eddigi legnagyobb szárazföldi szélprojektjét jelentette be Európában - írja a Portfolio.

Európán belül a legnagyobb zöld fejlesztéseket mindeddig Németországban, Spanyolországban és Olaszországban hajtották végre. Utóbbi két ország már lassan egy éve a gazdasági sajtó középpontjában van magas államadóssága, és ingatag költségvetési helyzete miatt, ami értelemszerűen kihatott a zöldenergia-támogatásokra is. A nukleáris fordulatot követően a megújulók felé forduló Németország szintén támogatáspolitikája felülvizsgálatára kényszerült, igaz, itt főként az ázsiai szereplők megjelenésének hatására eső napelemárak vezettek az átvételi árak visszavágásához.

A cégeken a sor

A társasági felelősségvállalással kapcsolatos tevékenységek az elmúlt időszakban már elérték az energiaellátás területét is, egyre több olyan kezdeményezés indult el, amelyek célja a gazdasági társaságok bevonása a megújuló energiatermelésbe.

Az idei év egyik legnagyobb európai kapcsolódó hírének számít az Ikea nemrég tett bejelentése, miszerint a társaság beszáll egy 96 turbinás svéd szélpark létrehozásába. A döntéssel a bútorgyártó cég célja, hogy teljes svédországi áramszükségletét saját szélerőművei által termelt villamos energiával fedezze. A társaság távlati céljai között szerepel, hogy globális tevékenységei energiaszükségletének teljes egészét megújuló forráson biztosítsa.

Ez az egyik legnagyobb szárazföldi szélenergetikai projekt Európában, de a svéd bútorgyártónak már a mostani bejelentést megelőzően is világszerte 96 szélturbinája állt üzemben vagy építés alatt, ebből 9 Svédországban. A 30 turbinát tartalmazó Glötesvålen parkot összesen 90 MW-os kapacitással tervezték, és a várakozások szerint évi 220 GWh villamos energiát termel majd. Ez hozzávetőlegesen 48 ezer svéd háztartás éves villamosenergia-szükségletének felel meg.

A LEGO is beszállt

Február végén az egyedi építőkockáiról ismert Lego-csoport többségi tulajdonosa, a Kirkbi A/S jelentette be, hogy egy több mintegy 530 millió eurós befektetés eredményként közel egyharmados részesedést szerzett a dán Dong Energy által fejlesztett egyik legnagyobb német tengeri szélpark-projektben.

A Borkum Riffgrund 1 jelű szélfarm a várakozások szerint 2015-ig áll majd üzembe, 277 MW-os kapacitással. Az építési munkálatok 2013-tól kezdődnek, ami során összesen 77 darab 3,6 MW-os Siemens turbinát állítanak fel, amelyek együttesen közel 300 ezer német háztartás áramfogyasztásának megfelelő árammennyiséget táplálnak majd a hálózatra.