Tömegével hullanak a cégek

2012.07.18. 14:47

Majdnem másfélszeresére, 40 százalékkal nőtt a magyarországi cégek fizetésképtelenségi mutatója az idei év első félévében az előző év hasonló időszakához képest - derül ki a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító szerdai közleményéből. A fizetésképtelen cégek között a felszámolás alatt állók száma is megugrott - tavaly az első hat hónapban 9500 felszámolási eljárás indult, idén ugyanebben az időszakban több mint 12 300.

Ez azt jelenti, hogy a felszámolások száma 30 százalékkal nőtt egy év alatt, miközben a végelszámolások különböző fajtáinak száma majdnem 50 százalékkal emelkedett. A kényszer-végelszámolások száma 9100-ról 12 900-ra ugrott.

Az adatokból az is látszik, hogy megugrott azoknak a cégeknek a száma, amelyek önmaguk ellen kezdeményeztek eljárást. A közlemény szerint ezek vagy úgynevezett alvó betéti társaságok, vagy olyan cégek, amelyekben főállás mellett végeztek tevékenységet a tulajdonosok, illetve amelyeket csak bizonyos helyzetekben, időlegesen használtak - kérdés ugyanakkor, hogy a cégekkel együtt a tevékenységük is eltűnik-e, vagy csak a feketegazdaságba húzódnak a tulajdonosok.

A közlemény szerint a várakozásoktól elmaradt az igazi csődeljárások száma, amelyek a vállalkozások fizetőképességének helyreállítására irányulnak. A márciusban módosított csődtörvény új rendelkezései nem hoztak áttörést, tavaly az első hat hónapban 54 csődeljárás indult, idén 64.

A cég jogásza, Czibor Zsolt szerint még évekig el fog tartani ez a folyamat, ami egyben elkerülhetetlen tisztulás is, melynek során eltűnnek az alvó cégek is. Szerinte jó két év múlva állnak be a számok a „normális” gazdaságokban megszokott szintre.