Dolgozói felét elküldi egy lenti gyár

2012.07.19. 09:32

Várhatóan közel másfél száz dolgozójától válik meg rövid időn belül a járműipari beszállítóként belső kárpitokat előállító Car-Inside Kft. lenti telephelye – írja a Zalai Hírlap. A cikk szerint ezt kedden közölték a dolgozókkal, és a törvényi kötelezettségnek megfelelően a munkaügyi központ felé is jelezték a csoportos létszámleépítés tervét.

A megyei lap beszámolója szerint teljesen váratlanul hívták össze a dolgozókat, majd a lenti gyár igazgatója, Matthias Bröcker közölte: egy hónap múlva 142 személytől válnak meg. A gyárigazgató nemcsak számadatokról beszélt, később az elbocsátandók neveit is felolvasták.

Az ok elsősorban gazdasági eredetű, a német Prevent konszernhez tartozó, ám valójában bosnyák tulajdonossal rendelkező Car-Inside Kft. Lentiben várhatóan végleg befejezi az egyik ismert autótípushoz készített üléshuzatok varrását. Ez utóbbit már Csillag Balázs, a cég ügyvezető igazgatója mondta el a lap érdeklődésére.

„A termelést Magyarországon nem tudtuk úgy fenntartani, hogy ne legyen veszteséges” – mondta az ügyvezető, bár hozzátette: lát reális esélyt arra, hogy egy hónapon belül újabb szerződéseket tudjanak kötni. Jelenleg azonban nincs olyan munka, amelyre biztosan tudná mondani, hogy helyettesíti a kieső projektet. Amennyiben ez így marad, úgy a leépítés elkerülhetetlen lesz, ezért kellett a bejelentést mind a dolgozók, mind a munkaügyi központ felé megtenniük. A zalai lap úgy tudja, az egyik BMW típushoz tartozó gyártást helyezik át Bosznia-Hercegovinába.

A cégnek négy magyarországi településen van üzeme. Az MTI híre szerint a lenti elbocsátásokkal és a gyár áttelepítésével összefüggésben a Vas megyei Körmenden és Jánosházán még körülbelül 20 dolgozónak mondanak fel.