Most érdemes magyar részvényt venni

2012.07.19. 08:41
Jelentősen csökkent ugyan az aktivitás a BÉT-en, ám külföldön is hasonló a helyzet. A nyomott eszközárak miatt a KBC Equitas szerint eljött az idő hosszú távra bevásárolni a magyar piacon.

Érződik a nyár a havi forgalmi adatokon, a szereplők aktivitása a pesti tőzsdén már áprilistól apadásnak indult. A lakossági ügyfelek online felületeken bonyolított forgalma is jelentősen visszaesett, a februári 53 százalékhoz képest májusra a tavalyi mélypontot jelentő 42 százalék alá olvadt részarányuk a BÉT-en − hangsúlyozta a KBC Equitas sajtóbeszélgetésén Somi András vezető elemző.

Az orosz válság és a dotcomlufi kipukkadása után volt tapasztalható hasonló elfordulás a részvényektől, akkor a havi forgalom három éven át megfeleződött a korábbi időszakhoz képest és hasonló folyamat zajlott le a Lehman-csőd után is. A jelenlegi aktivitás viszont még mindig meghaladja a 2001-ben mértet − hangsúlyozta a szakember. Külföldön is hasonló tendencia tapasztalható, júniusban a NYSE-n csaknem 15 százalékos visszaesés volt éves összevetésben, igaz, Nyugat-Európában a válság miatt 11 százalékkal élénkült a forgalom.

Az alacsony pesti aktivitás részben szezonális, míg a strukturális okok közt fontos szerepet játszik a nehezen kiszámítható gazdaságpolitika, az erősen alulpozicionált külföldi intézmények, illetve a magánnyugdíjpénztárak kiesésével a hazai intézményi befektetői réteg szűkülése Somi szerint. A strukturális problémákra a nyesz és a tbsz fenntartása mellett a befektetési szolgáltatók oktatási programjai, illetve a kormányzat részéről az önkéntes nyugdíjpénztári szektor támogatása és az öngondoskodás elősegítését szolgáló programok nyújthatnának részben megoldást.

Somi szerint viszont a nyomott eszközárak mellett épp az alacsony forgalom teremt hosszú távú, öt-tíz éves időtávra remek beszállási lehetőségeket. A Mo lismét vételen a KBC-nél az erős fundamentumok okán. A Richterbe az alacsony forgalom miatt nem árazódott eddig be a Cariprazine várható hatása, míg az Egis még az elmúlt hetek emelkedése ellenére is jelentősen alulárazott a szektorátlaghoz képest. A Magyar Telekom nál a magas osztalékhozam lehet vonzó.