Orbán az EU-s bankunióról konzultált

2012.07.19. 17:18

Orbán Viktor miniszterelnök a mai napon szakmai megbeszélést folytatott Járai Zsigmond, Surányi György és Bod Péter Ákos volt jegybankelnökökkel, Csaba László közgazdásszal valamint Szász Károllyal, a PSZÁF elnökével. A megbeszélésen részt vett Gottfried Péter miniszterelnöki főtanácsadó is, a témák az EU által javasolt bankuniónak a magyar gazdaságra gyakorolt lehetséges hatásai voltak.

A bankunió egyszerre jelentene egy közös bankfelügyeletet és közös betétgaranciát, sőt szanálási garanciát is. Az uniós vezetők június végi megegyezése már arról szólt, hogy ha sikerül megállapodni az év végéig, hogy tagállami hatáskörből a pénzintézetek felügyeletét áttegyék EU-s hatáskörbe, akkor az EFSF/ESM keretekből közvetlenül is lehet majd bankokat megsegíteni.

Az európai bankok kezelése kulcsfontosságú a mostani válság során. A elhúzódó válság megoldhatatlanságának egyik oka, hogy sok európai bank nagy gondban van, például az ír és a spanyol ingatlanlufik kipukkadása miatt. Ahol a bankrendszer bajban van, ott kevés a hitel, lassul a gazdaság. Ahol lassul a gazdaság, ott drágul az állampapírok kamata, mert a befektetők kevésbé bíznak az adott ország sikerében. És máris kész az új adósságválság, mert ahol a kormány eladósodik, ott tovább lassul a gazdaság, hiszen megszorításokra van szükség.

Ugyanez fordítva is igaz, ahol az állam adósodik el először, ott meg a bankok kerülnek az állam miatt bajba. A bankuniótól azt lehet remélni, hogy ezt a kölcsönösségen alapuló spirált sikerül megállítani, ugyanakkor ez komoly lépés lenne a föderális Európa felé.