Egyre több pelenkát vesz a magyar

2012.07.20. 13:47

Mintegy 150 milliárd forint bevételt ért el a kiskereskedelem háztartási vegyiárukból és kozmetikumokból az első félév során, múlt év január-júniushoz viszonyítva. Ez plusz egy százalékot jelent, féléves összehasonlításban. Mennyiséget tekintve 2 százalékkal csökkent
a forgalom, a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat által mért 90 kategóriából.

Az átlagosnál jobban, legalább öt százalékkal emelkedett a nagy forgalmú termékek közül a pelenka, mosogatószer, papír zsebkendő és hajfesték forgalma, közölte Melisek Eszter, a Nielsen úgyfélkapcsolati igazgatója. Figyelemre méltóan erősödött a főleg diszkontot és szupermarketet magában foglaló, 401-2 500 négyzetméteres üzletek pozíciója. Piaci részesedésük 3-3 százalékponttal emelkedett például toalettpapírnál, öblítőnél és mosogatószernél, egyik félévről a másikra. Továbbra is koncentrált a forgalom; a 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekre és a drogériákra együtt 82 százalék jutott az értékben mért eladásokból, január-június során. Ugyanannyi, mint a tavalyi első félévben.

A különböző üzlettípusok piaci részesedése általában stabil. A legutóbbi félév során annyi változott, hogy értékben a hipermarket részaránya 2 százalékponttal, 36 százalékra csökkent. Ezzel egyidőben a főleg diszkontot és szupermarketet magában foglaló 401-2 500 négyzetméteres csatorna mutatója pedig 2 százalékponttal nagyobb lett, és 19 százalékot ért el.

Néhány nagy forgalmú terméket a fogyasztók kiemelkedő mértékben szereznek be a legnagyobb eladóterű, 2 500 négyzetmétert meghaladó üzletekből – állapítja meg Melisek Eszter. - A hipermarket piaci részesedése például moszószerből 46 százalék, öblítőből 44, tusfürdőből pedig 41, értéket tekintve, idén január-júniusban.

Drogériát részesít előnyben a fogyasztók nagy része többek között pelenkánál, dezodornál, testápoló krémnél és hajfestéknél. Ezeknél a kategóriáknál a drogéria piaci részesedése sorrendben 43, 40, 41 és 63 százalék, értékben, az idei első félév adatai szerint.