Matolcsy kirúgta, most újra államtitkár

2012.07.20. 08:12 Módosítva: 2012.07.20. 08:13

Orbán Viktor az Emberi Erõforrások Minisztériuma (EMMI) helyettes államtitkárává nevezte ki július 16-i hatállyal Bathó Ferencet – írja a hvg.hu a Magyar Közlönyben megjelent kormányfői határozat alapján. Bathót 2010 őszén a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkári posztjáról távolította el Matolcsy György. Az Index akkori információi szerint Bathó kirúgását háromhetes huzavona előzte meg a minisztériumban.

A nemzetgazdasági tárcánál, és korábban a pénzügyminisztériumban a 2010 októberi kirúgása előtt 1990 óta foglalkozott költségvetési ügyekkel Bathó Ferenc. Az NGM közleményében akkor a „2010-es költségvetésen tátongó lyukakkal” magyarázta a helyettes államtitkár felmentését. Az Index akkori információi szerint viszont valójában azért tették bűnbakká Bathót az NGM-ben, mert a Matolcsy által jegyzett zárszámadásban az előző kormányt dicsérő mondatok szerepeltek, ezért az államtitkár akkor kényszerszabadásra küldték.

A Matolcsy-minisztérium két évvel ezelőtt, Bathó felmentését indokló közleménye szerint „a Nemzetgazdasági Minisztérium azon túl, hogy az embereket érintő megszorítások nélkül mindent megtett és a jövőben is megtesz az európai viszonylatban is egyedülállóan alacsony hiánycél tartása érdekében, levonja a személyi következményeket”. Bathó helyét Banai Péter vette át, de a 2011-es, „új szellemiségű” költségvetés tervezésének irányítását Naszvadi György kapta.

Arról, hogy Bathó a humántárcánál kap új tisztséget, már 2011 elején voltak hírek, emlékeztet a hvg.hu. A Népszava tavaly január végén közölte, hogy a korábbi Nefminél alkalmazhatják majd. Egészen idén tavaszig ott is dolgozott, de  áprilisban azt mondta a Népszabadságnak, hogy egy hónapja átkerült az Állami Számvevőszékhez, ahol „egyedi ügyekkel, területekkel" foglalkozott, közvetlenül a számvevőszéki elnök alá beosztva.