Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Duronelly: A pénzügyi stabilitást veszélyezteti a csekkadó

2012.07.24. 18:07 Módosítva: 2012.07.24. 18:08

A jegybank megadóztatásával a gazdaságpolitika tett egy olyan lépést, amiről mindenki tudta, hogy sem az EKB, sem az EU, sem az IMF nem fog rábólintani. A tranzakciós adó ugyanis pontosan olyan, mintha a kormány a jegybankot pénznyomtatásra kötelezné, amiből aztán a kormány költekezni kezdhet. Ez a magatartás nem egyezik sem az EKB, sem az MNB-törvény elveivel, mert súlyos pénzügyi stabilitási és inflációs veszélyeket hordoz – mondja Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember azt mondja, az EKB véleményének nyilvánosságra hozatala nem befolyásolhatja az éppen zajló IMF-EU-delegáció budapesti látogatását. Mindkét szervezet pontosan tudta, hogy a tranzakciós adóról mit fog mondani az EKB, hogy ezzel a kormány szembemegy a hazai és az európai szabályokkal, törvényekkel is.

A tárgyalások tehát folytatódni fognak, megállapodás azonban addig nem lehet, amíg a kormány nem módosítja a kifogásolt törvényhelyeket. Azt viszont, hogy ezt mikor, milyen hosszas taktikázás után fogják megtenni, Duronelly sem tudja. Szerinte a kormány nem akarja mindenáron maga mögött tudni az IMF-védőhálót, ez pedig egy remek eszköz lehet a megállapodás halogatására.

A stratégia egészen addig működhet, amíg a feltörekvő piaci állampapírhozamok történelmi mélyponton vannak, és ebből mi is profitálni tudunk az alacsony hozamkörnyezet és a viszonylag erős forintárfolyamon keresztül. Duronelly szerint azonban ez kényes terep, IMF nélkül ugyanis a mostani viszonylagos egyensúlyi helyzet instabil, bármikor borulhat, akkor pedig gyorsan szükségünk lehet egy védőhálóra, amit csak a tranzakciós adó átírásával fogunk megkapni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek