Újabb óriásrazzia a Hajógyári szigeten

2012.07.24. 08:57

Zenés-táncos szórakozóhelyeken razziázott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a hétvégén. A hétvégén a NAV nagyszabású, összehangolt helyszíni ellenőrzéseket tartott a Hajógyári szigeten. Az akcióban az ország több megyéjének bevonásával százötven adóellenőr és pénzügyőr vizsgálódott péntek és szombat éjszaka. "A nagy erőkkel fellépő egyenruhás és civil ellenőrök kifejezetten olyan vállalkozásokat vettek célba, amelyek mögött a költségvetést tudatosan megkárosító személyek állnak" - áll a hatóság közleményében.

A pénteki ellenőrzések tapasztalatai szerint a költségvetést tudatosan megkárosítva, a tényleges bevételt eltitkolva működik a szórakozóhelyek 80 százaléka. A NAV munkatársai feltérképezték az üzletek nyitó és záró árukészletét, kiderült, hogy a szórakozóhelyek 86 százaléka nem tartja be a jövedéki termékek forgalmazására vonatkozó szabályokat.

A költségvetésnek kárt okozó szabálytalanságokon túl, a mobillabor helyszíni tapasztalatai szerint, a vendégeket is megkárosíthatták, a gyártó által feltüntetettnél alacsonyabb alkoholtartalmat mutatott a palackok tartalma. "A nagy erőket felvonultató, várhatóan súlyos mulasztási bírság kiszabását és üzletzárást eredményező hétvégi razzia nem az utolsó volt. A NAV feltett szándéka, hogy az államkasszát tudatosan megkárosítókkal szemben továbbra is él a jogszabályi eszközök teljes tárházával, és szigorúan lép fel ellenük" - ígéri az adóhatóság.

Legutóbb egy hónapja tartottak ellenőrzést a Hajógyári szigeten. Ekkor többek közt kiderült az is, hogy az ellenőrzött szórakozóhelyek alkalmazásában álló biztonsági őrök közül 14 embert bejelentés nélkül foglalkoztatnak. A hatóságok felrótták a kötelező rovarirtás elmaradását; a vízvételi lehetőség hiányát, a dohányzással kapcsolatos szabályok megszegését, a munkaidő hiányos nyilvántartását, a menekülési útvonaljelző rendszer ellenőrzésének hiányát, járványügyi szabálysértés elkövetését, a jövedéki szabályok megsértését, a szabálytalan elektromos mérő és gázóra bekötéseket is. A hatóságok akkor két szórakozóhelyet bezárattak, több helyszínen jövedéki termékeket foglaltak le, helyszíni bírságokat szabtak ki.

Mint ismert, a Hajógyári szigeten működő szórakozóhelyek egy része a június elején letartóztatott Vizoviczki László érdekeltségébe tartozik. A vállalkozót azzal gyanúsítják, hogy havi rendszerességgel, többszázezres illetve milliós nagyságrendű "fizetést" adott a rendőröknek, hogy az ő helyein ne razziázzanak, illetve értesítsék, ha ellene eljárás indul.  • Tippek
  • Árfolyam