A bürokrácia gátolja a bankkártya terjedését

2012.07.25. 08:32
A jelek szerint az adminisztráción bukik el a kártyaelfogadó terminálok telepítését támogató, a jegybank által is javasolt program, amely ötödével növelhetné a berendezések számát. Pedig a készpénzforgalom visszaszorításával százmilliárdot is lehetne spórolni, és a feketegazdaság is visszaszorulna.

A jelek szerint az uniós pályázatoknak nemrég már a miniszterelnök által is bírált hazai bürokráciáján bukik el az a javaslat, amely jelentősen bővíthetné a hazai kereskedők körében a bankkártya-elfogadást, írja a Napi Gazdaság. Az MNB javaslata szerint a pénzforgalmi infrastruktúra fejlesztésére EU-s forrásokat is fel lehet használni.

A hazai kereskedelmi bankkártya-elfogadó hálózatban (pos) az elmúlt évek felgyorsult telepítési programjai ellenére nagy az elmaradás Magyarországon: míg az EU-ban egymillió lakosra átlagosan 17,6 ezer terminál jut, addig itthon csak 7844, ráadásul ezek döntő része koncentráltan - a fővárosban, a nagyobb városokban és a Balaton mentén - üzemel.

Lépni kellene, lenne uniós pénz is

A jegybank kezdeményezte, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hirdessen olyan pályázati programot, amelyen a kártyaelfogadással még nem rendelkező kereskedők - akár 100 százalékos támogatás mellett - uniós pénzekből vásárolhatnák meg a pos-készülékeket, illetve az üzemeltetés informatikai költségeihez is támogatást kaphatnának.

Az MNB szerint ugyanis a pénzforgalmi hatákonyságot nálunk elsősorban a készpénzmentesítés jelenti, hiszen gyorsabb, biztonságosabb és a rejtett gazdaságot is komolyan visszaszorítaná.

Tudjuk mit kéne tenni

Az MNB legújabb, a fizetési rendszerről szóló jelentése szerint a készpénz még mindig nagy szerepet tölt be a gazdaságunkban, pedig évente 106 milliárdot spórolna meg a társadalom, ha a készpénzes és csekkes fizetéseket felváltaná az elektronikus tranzakciók.

Az elektronikus fizetés elterjedésének egyik fő gátja, hogy az ország egyes régióiban, illetve a társadalom egyes szegényebb rétegei számára az alapvető pénzforgalmi szolgáltatásokhoz (pl. fizetési számla, kártyával történő fizetési lehetőség) való hozzáférés nem megoldott.

Az MNB számításai szerint 1,5 milliárd forintos keretből 15-20 ezer készüléket lehetne rövid idő alatt telepíteni, ezzel az elfogadói hálózat legalább 20 százalékkal bővülhetne, illetve komoly lökést kapna a Széchenyi (és később az Erzsébet) kártya elfogadói hálózatának bővítése is. A jegybanki javaslat megfelel a készpénzmentes fizetés irányába tett kormányzati törekvéseknek, ráadásul a versenyt is erősítené azzal, hogy a készülékeket közvetlenül a kereskedők szereznék be.

Sajnos csak drágábban lehet

A javaslatból azonban a jelek szerint nem lesz semmi. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyanis nem látja biztosíthatónak, hogy a relatíve alacsony támogatási összegért - vagyis a 70-100 ezer forintos eszközök beszerzéséért - a potenciális pályázók tömegesen vállalnák a pályázathoz kapcsolódó adminisztrációs kötelezettségeket - közölte a tárca a Napi Gazdasággal.

Az NFM szerint jelentős tétel lenne emellett az egy pályázatra vetített, a befogadáshoz, értékeléshez, elszámolásokhoz és ellenőrzésekhez kapcsolódó lebonyolítási költség. Ezek a minisztérium szerint összességében meghaladnák a várható támogatási összeget, vagyis a 1,5 milliárd forint támogatás összesen több mint 3 milliárd forint költséggel jutna el az érintettekhez. Szakértők szerint azonban ebben az esetben teljesen indokolatlan a túlzott bürokrácia, hiszen a pos-terminált csak kártyás fizetésre lehet felhasználni, így az ellenőrzésre nincs szükség.

Egyesek szerint a támogatás igényléséhez bőven elegendő lenne, ha a kereskedő egy elfogadó banktól származó szándéknyilatkozatot csatolna a szerződéshez, a támogatási összeget pedig ezután automatikusan megkaphatnák a szerződött szállítók.