A Sanyo 400 embert rúgna ki Dorogon

2012.07.25. 15:48 Módosítva: 2012.07.25. 15:56

Négyszáz dolgozót küldenek el a Sanyo napelemeket gyártó dorogi gyárából, a leépítést a munkásoknak már bejelentették – közölte az üzem több, névtelenséget kérő dolgozója. A gyár személyzeti osztályán a hírt sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták, és közölték, hogy egy-két napon belül sajtóközleményt adnak ki. Az üzemben jelenleg majdnem 1100-an dolgoznak.

Az MTI információi szerint a létszámcsökkentésről egyeztetés kezdődött az üzemi tanáccsal; az elbocsátások augusztus végén kezdődhetnek meg. A leépítés a gyár Solar II-es egységét érinti, ahol a főként Németországba exportált napelemeket gyártják. A napelemmel termelt áram átvételi árának csökkenése magával hozta a kereslet szűkülését, és emiatt csökkentik a termelést.

A Sanyo első magyarországi gyárát 1999-ben kezdték építeni a Dorogi Ipari Parkban, a termelés az első gyáregységben 2000-ben indult el. Az újratölthető tartós elemeket gyártó üzemet 2002 márciusában adták át, az akkori avatáson azt mondták, hogy 2004-ig összesen százmillió eurót költenek a dorogi üzemre. A cég 2005 nyarára fényelektromos modulokat, napelemeket és kereskedelmi légkondicionáló berendezéseket gyártó üzemegységet épített fel 4,5 milliárd forintos beruházással a városban. Egy évvel később viszont azt jelentették be, hogy a lítium-ion akkumulátorok gyártását Kínába telepítik, emiatt akkor csaknem kétszáz ember állása került veszélybe.

Az üzemet később napelemek összeszerelésére állították át, és legutóbb 2011 márciusában bővítették a Solar III-as gyáregységgel, ahol a világ jelenleg leghatékonyabb napelemmodulját szerelik össze, amelynek energiaátalakítási aránya 21,6 százalék. A beruházást az Európai Unió és a magyar költségvetés 900 millió forinttal támogatta.