Eszter, Eliza
EUR 382,83 Ft
USD 356,61 Ft
14 °C
24 °C

Brüsszel is foglalkozik a csekkadóval

2012.07.25. 13:24 Módosítva: 2012.07.25. 13:26

Az Európai Bizottság is foglalkozik a magyarországi tranzakciós illeték bevezetésével – mondta szerdán Brüsszelben a testület szóvivője. Újságírói kérdésre válaszolva Antoine Colombani kijelentette: „Meg tudom erősíteni, hogy az Európai Bizottság vizsgálja ezt”,  más kommentárt nem fűzött a témához.

A bizottsági szóvivő azt követően beszélt erről, hogy kedden az Európai Központi Bank (EKB) jogi szakvéleményében keményen lehúzta a tranzakciós illetéknek hívott új magyar adót. Az EKB álláspontja szerint a pénzügyi tranzakciós illeték sérti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét, „bomlasztja” a monetáris politikai működését az egynapos betétek és az MNB-kötvények megadóztatásával. Az EKB megjegyezte: a tranzakciós illeték korlátozza az MNB-t az infláció leszorításában, hiszen korlátozza a jegybank antiinflációs eszköztárát, illetve azt, hogy az adó uniós harmonizáció nélküli bevezetése pedig torzulásokat okozhat a pénzügyi piacokon és a reálgazdaságban.

Az Európai Bizottság a múlt héten azt jelentette be, hogy hivatalosan is lezárta a Magyarország ellen januárban az MNB függetlenségének kérdésével kapcsolatban indított kötelezettségszegési eljárást; azt akkor szintén az EKB jogi véleménye alapján indította. Brüsszelben azonban már akkor jelezték, hogy a Bizottság „meg fogja vizsgálni azt is, hogy az új pénzügyi tranzakciós illeték hatályának az MNB egyes monetáris politikai eszközeire való kiterjesztése összeegyeztethető-e a szerződéssel”.

A jegybank függetlenségével kapcsolatos nemzetközi aggályok – amiket a múlt év végén elfogadott, és idén júliusban átdolgozott jegybanktörvény váltott ki – korábban hónapokig akadályozták, hogy hazánk megkezdje a már novemberben kezdeményezett hiteltárgyalásokat az Európai Unió és az IMF illetékeseivel.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla