Bezárhat a Mal, fűtés nélkül maradhat Ajka

2012.07.25. 10:41 Módosítva: 2012.07.25. 10:47

A 2010 októberi vörösiszap-katasztrófában érintett Mal Magyar Alumínium Zrt. több mint 1,4 milliárd forinttal tartozik a Bakonyi Erőműnek, amely emiatt a szolgáltatás leállítására készül. Ezt maga az erőmű közölte szerdán. A Németh Frigyes vezérigazgató által aláírt közlemény szerint ezt a kintlévőséget az erőmű „nem tudja és nem is akarja tovább finanszírozni”, mert az tartós veszteséget okozna. Ezért már jelezték a Malnak, hogy ha hamarosan nem fizet, akkor leállítják az energiaszolgáltatást.

Ha ez bekövetkezik, akkor az alumíniumgyártónak fel kell függesztenie a termelését, és be kell zárnia, amivel 6000 ember állása kerül veszélybe. Az erőmű közleménye nemcsak erre a veszélyre figyelmeztet, hanem arra is, hogy az őszi szezontól fűtés nélkül maradhat Ajka városa, mivel a lakások és ipari ingatlanok energiaellátást is a Bakonyi Erőmű biztosítja. Az erőmű vezetője közölte: felelősen gazdálkodó vállalatként „nem tud garanciát vállalni arra, hogy – kintlévőségei és az ebből fakadó elbocsátások miatt – az őszi fűtési időszakban továbbra is” tud energiát termelni a városnak.

Az erőmű közölte: az adósság törlesztéséről szóló tárgyalások eddig nem jártak eredménnyel, pedig már a Mal Zrt. állami felügyelete alatt ígéretet kaptak a működést felügyelő katasztrófavédelmi szervtől a szállított energia ellenértékének kifizetésére. Ezért nem képesek tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését. Az erőmű vezérigazgatója szerdán nyilatkozott is az ügyről, az MTI-nek azt mondta: a tartozás egy része az állami irányítás alatt keletkezett, és nőtt meg drasztikusan, akkor a cégből a Maltól kapott információink szerint 10 milliárd forintot kivettek" - mondta. Hozzátette: a jelenlegi helyzet megoldásához ezért az állam segítségét kérik.

Az idő rövid: az erőmű közleménye szerint „ha nem történik érdemì változás a jelenlegi helyzetben”, akkor jövő kedden, júlìus 31-én kénytelenek lesznek beszüntetni a Malnak nyújtott gőzszolgáltatást, „amely így egy visszafordíthatatlan helyzetet idéz elő”, ugyanis akkortól a timföldgyár nem tud tovább termelni. Németh Frigyes közölte: „a szolgáltatás fokozatos korlátozását már múlt pénteken megkezdték, az erőmű jelenleg 40-50 százalékos teljesítménnyel működik a normál állapothoz képest”.