A többség támogatja az IMF megállapodást

2012.07.26. 08:26 Módosítva: 2012.07.26. 10:59
A magyar lakosság többsége (58 százalék) támogatja a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti megállapodás létrejöttét - áll a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatási eredményének összegzésében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.


A július 19-24. között készített felmérés szerint Magyarország és az IMF megállapodását a pénzügyi védőhálóról a magyar lakosság többsége, 58 százaléka támogatja. Az egyezménnyel kapcsolatban a megkérdezettek 22 százaléka nyilatkozott elutasítóan, 20 százalék pedig nem tud vagy nem akar állást foglalni a témában - írja a portfolio.hu. A kérdésben viszonylag egységesen vélekednek a jobboldali és baloldali szavazók, valamint a magukat középen állónak vallók. A különböző pártok szimpatizánsai közül alapvetően többségben vannak azok, akik kiállnak a megállapodás mellett, egyedül a Jobbik szavazóinál tapasztalható, hogy közel másfélszer annyian ellenzik (50 százalék), mint támogatják (35 százalék) az egyezmény aláírását.

Az állampolgárok többsége nem támogatná a megállapodás létrejöttét, ha az IMF az ingatlanadó (63 százalék) és a vagyonadó (51 százalék) bevezetését várná el hazánktól. A bankadó eltörlése esetén ugyanakkor még mindig meglenne a támogatók szűk többsége, a feltétel a válaszadók 45 százalékát riasztaná el.

A megkérdezettek többsége elfogadhatónak tartaná, ha a Nemzetközi Valutaalap feltételei között szerepel az államadósság további csökkentése (68 százalék), a költségvetési egyensúly szigorú betartása (64 százalék) vagy a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítása (42 százalék). Ebben a kérdésben is alapvető egységesség jellemző a politikai önbesorolás és pártszimpátia tekintetében: a megfogalmazott feltételek közül egyedül a bankadó eltörlése osztja meg a lakosságot.

A jobboldaliak (63 százalék) az országos átlagot meghaladóan, a középen állók (41 százalék) az országos átlaghoz közelítő mértékben inkább nem preferálják a megállapodást e feltétel esetén. A magukat baloldalinak vallók a bankadó eltörlését is a teljesíthető kitételek közé sorolják, 49 százalékuk támogatja, 33 százalékuk ellenzi.