Krisztina
19 °C
25 °C

Matolcsy: Az euró egy csapda

2012.07.26. 12:44

"Az euró csapdában van, mert születésétől fogva egy csapda" - írta Matolcsy György a csütörtöki Heti Válaszban megjelent írásában. A nemzetgazdasági miniszter szerint a francia vezetés bírta rá a németeket a közös valutára, mert az új vilátvaluta utat jelent az USA mellett egy Európai Birodalom kiépítéséhez - ez azonban Matolcsy szerint hibás út, mart Európának nem birodalomra van szüksége.

Az uniós is csapdába került az adósságválsággal, nincsen jó út, a politikusok már csak rossz vagy még rosszabb döntéseket hozhatnak. Matolcsy szerint a megoldás részeként gyakorlatilag ketté kell vágni az eurózónát, és egy védőernyővel ki kell engedni belőle a tagok harmadát. Az új euróövezetben teljes költségvetési uniót kell létrehozni, a kint maradókat pedig közös tervekkel és pénzügyi hálóval kell a zónához kötni.

A nemzetgazdasági miniszter szerint Amerikának és Európának fel kellene hagynia a németek támadásával, hiszen Európának nagyobb szüksége van most Németországra, mint fordítva. Az ország a 90-es évek reformjaival és azzal, hogy Nagy-Britanniánál és Franciaországnál is kevésbé függ az európai exportpiacoktól, rendkívül sikeres lett, azonban az adófizetőknek egyre kevésbé van kedvük fizetni a déli államok megmentését.

Matolcsy ír arról is, hogy Angela Merkelt kivételesen intelligens és okos politikusnak ismerte meg, Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter pedig "okos, mélyen emberi és tisztességes partner, sőt barát."