Rafael
17 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Matolcsy: Az euró egy csapda

2012.07.26. 12:44

"Az euró csapdában van, mert születésétől fogva egy csapda" - írta Matolcsy György a csütörtöki Heti Válaszban megjelent írásában. A nemzetgazdasági miniszter szerint a francia vezetés bírta rá a németeket a közös valutára, mert az új vilátvaluta utat jelent az USA mellett egy Európai Birodalom kiépítéséhez - ez azonban Matolcsy szerint hibás út, mart Európának nem birodalomra van szüksége.

Az uniós is csapdába került az adósságválsággal, nincsen jó út, a politikusok már csak rossz vagy még rosszabb döntéseket hozhatnak. Matolcsy szerint a megoldás részeként gyakorlatilag ketté kell vágni az eurózónát, és egy védőernyővel ki kell engedni belőle a tagok harmadát. Az új euróövezetben teljes költségvetési uniót kell létrehozni, a kint maradókat pedig közös tervekkel és pénzügyi hálóval kell a zónához kötni.

A nemzetgazdasági miniszter szerint Amerikának és Európának fel kellene hagynia a németek támadásával, hiszen Európának nagyobb szüksége van most Németországra, mint fordítva. Az ország a 90-es évek reformjaival és azzal, hogy Nagy-Britanniánál és Franciaországnál is kevésbé függ az európai exportpiacoktól, rendkívül sikeres lett, azonban az adófizetőknek egyre kevésbé van kedvük fizetni a déli államok megmentését.

Matolcsy ír arról is, hogy Angela Merkelt kivételesen intelligens és okos politikusnak ismerte meg, Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter pedig "okos, mélyen emberi és tisztességes partner, sőt barát."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!