Öt forinttal is csökkenhet a benzinár

Index/portfolio
2012.07.28. 10:25

Csökkent a héten a benzin és a gázolaj ára a nemzetközi piacokon, így várhatóan a jövő héten a hazai üzemanyagárak is lefele veszik az irányt. Akár literenként 5 forint körüli benzin és gázolajár csökkenésre is sor kerülhet, de ezúttal az sem kizárt, hogy ennél alacsonyabb változást fog csak érvényesíteni a Mol - írja a Portfolio.

A hét elején még a csökkenő mozgás dominált az olajpiacon az ismét előtérbe kerülő keresleti aggodalmak hatására, azonban az EKB elnökének határozott jelzése az eurózóna adósságválságának kezelésére a Brent kőolaj árfolyamában is emelkedést tudott generálni. A finomított termékárak heti átlagos értéke azonban így is csökkenést mutat, a benzin esetében 2,6 százalékkal, a gázolajnál pedig 1,5 százalékkal került lejjebb a jegyzésár.

Bár a befektetői hangulat hét végi javulása a forint árfolyamának erősödését tudta hozni a hét végéhez közeledve, a heti átlagár összességében kisebb gyengülést mutat (234,4-es átlagot ért el az árfolyam, miközben múlt héten 233,6-os szinten állt a jegyzés), ami kedvezőtlenül hatott az autósokra nézve. Ez azonban nem ellensúlyozta a termékárak dolláros csökkenését, hiszen hazai fizetőeszközben mérve a benzin átlagára 2,2 százalékkal, a gázolajé pedig 1,2 százalékkal került lejjebb.

Jelenleg a benzin literenként átlagosan 426, a gázolaj pedig 431 forintba kerül, mióta szerdán a Mol mindkét üzemanyag árát megemelte, a benzinét 5, a gázolajét pedig 8 forinttal.